ONA JE NAJZGODNIJA I NAJATRAKTIVNIJA TENISERKA NA WTA TURU: Kad god izađe teren, svojom pojavom zapali tribine! (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

lepotica

ONA JE NAJZGODNIJA I NAJATRAKTIVNIJA TENISERKA NA WTA TURU: Kad god izađe teren, svojom pojavom zapali tribine! (FOTO)

Tenis -

Ana Kalinskaja jedna je od najlepših teniserki na WTA turu.

Ana Kalinskaja
foto: EPA/MAST IRHAM

Ruskinja Ana Kalinskaja, rođena u Moskvi pre 25 godina, trenutno zauzima 24. mesto na WTA listi. To joj je ujedno i najbolji plasman karijere, a od početka godine igra svoj najbolji tenis.

Ana Kalinskaja jedna je od najšarmantnijih i najzgodnijih teniserki. Privlačna i atraktivna Ruskinja mogla bi da pomuti slavu Kanađanki Eženi Bušar i Italijanki Kamili Đorđi, koje već godinama drže titulu najzanosnijih teniserki.

Profesionalni tenis igra od 2016. godine, a dosad je na turnirima zaradila 3.289.524 dolara. O njoj brigu vodi trener Patriša Tarabini.

Na početku sezone ostvarila je najbolji plasman u karijeri, kada je stigla do četvrtfinala Australijan opena. U velikoj borbi za polufinale, u tri seta izgubila je od Kineskinje Dženg Ćinven.

Sjajan uspeh ostvarila je na mastersu 1000 u Dubaiju početkom godine, kada je pobedila tri grendslem šampionke, Jelenu Ostapenko, Koko Gof i Igu Švjontek, koja je u tom trenutku bila najbolja na svetu.

Postala je tek druga kvalifikantkinja koja je stigla do finala WTA 1000 od Karoline Garsije na Otvorenom prvenstvu u Sinsinatiju 2022. godine. Kalinskaja je u finalu izgubila od Italijanke Jasmine Paolini u tri seta.

U karijeri koja traje osam godina ima samo jednu WTA titulu, i to na turniru u Midlendu 2023. godine. Za ovu sezonu postavila je cilj, da stigne do trofeja na nekom od jačih turnira. Solidne rezultate ostvarila je ove godine i na mastersima u Indijen Velsu i Majamiju, a sada je u Evropi očekuje sezona na šljaci.

Tenis je Ana Kalinskaja zavolela još dok je bila malo dete. Na prvi trening otišla je sa pet godina. Za sebe kaže da ume da čita protivnika, meša udarce, igra dvoručni bekhend, a omiljena podloga je tvrda.

Nije imala uzore u tenisu, ali je volela da gleda mečeve Žistin Enan, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Kim Klajsters.

Profesionalnu karijeru je Ana Kalinskaja započela sa 17 godina osvajanjem grend slem titule u parovima, na Australijan openu 2016, zajedno sa Terezom Mihalikovom. Prethodno je ušla u finale Otvorenog prvenstva Francuske 2015. u pojedinačnoj konkurenciji.

Takođe se plasirala u finale Otvorenog prvenstva SAD 2015. godine u dublu sa sunarodnicom Anastasijom Potapovom. Godine 2019. na US openu je pobedila bivšu šampionku Sloun Stivens, za svoju prvu veliku pobedu.

Godine 2022. osvojila je svoju najveću titulu u dublu sa Kejti Mekneli na WTA 500 turniru ženskom trofeju u Sankt Peterburgu.

Kalinskaja po dobrom neće pamtiti sezonu 2020. i vreme pandemije kovida-19. Tada je ostvarivala izuzetno loše rezultate, pa je imala najlošiji plasman u karijeri - 117. mesto na WTA listi.

Zanimljivo, Ana Kalinskaja potiče iz sportske porodice. Roditelji su bivši igrači badmintona, otac trenutno radi u Ruskom savezu, dok je majka trener juniorske reprezentacije Rusije. Njen brat Nikolaj Kalinski je profesionalni fudbaler, koji igra za Pari Nižnji iz Nižnjeg Novgoroda.

Pored tenisa obožava košarku i često ide na utakmice. Voli da kuva i da ide u šoping. Svoj savršeni dan opisuje kao druženje sa najbližim prijateljima.

Veliki je ljubitelj životinja, ima dva psa. Prvog je dobila za svoj 13. rođendan i on je u Moskvi sa roditeljima. Drugi se zove Kobe i putuje sa njom na većinu turnira. Voli da se opušta uz dokumentarne i romantične filmove, a omiljeni muzičari su joj Dua Lipa, Post Malone, Rijana, Džastin Biber i Di džej Kold.

Kurir sport

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track