SRBIJA DO DUBAIJA: Novak posle pobede pričao o bratu Đorđu i košarci
Foto: Profimedia

Rolan Garos

SRBIJA DO DUBAIJA: Novak posle pobede pričao o bratu Đorđu i košarci

Tenis -

Specijalni izveštač Kurira iz Pariza: Vuk Brajović

Pobedi se u zube ne gleda, ali se u puno toga drugog gledalo kada je prvi nastup branećeg šampiona na drugom Slemu sezone u pitanju – i to takve da bismo već voleli da je za zaborav. U veoma teškim i sporim uslovima za igru koji prate tek pre nekoliko godina uvedeni noćni termin na Rolan Garosu Novak se dosta mučio da pronađe željeni ritam u meču koji je skoro bio revijalnog karaktera za odlazećeg Erbera, ali je nesumnjivo zadovoljan time što je uspeo da odgovori na set neugodnih izazova tokom njega.

Da li su se u bilo kojoj meri kod njega promenila očekivanja u odnosu na izjave date pre turnira?

“Očekivanja su i dalje ista, a ako uzmem u obzir to da sam u Monte Karlu, Rimu i Ženevi imao dobre prve mečeve a onda se posle mučio – možda je bolje da je ovako prošlo. Mislim da sam odigrao dobro, čvrsto – ali se ne uzbuđujem zbog onoga što možda nije bilo prikazano. Mogao sam možda bolje da igram na riternu, ali Erber je bio veoma neugodan protivnik, dobro je servirao, “mešao” igru, čitao moje pozicije, koristio kik servis koji je jedan od najboljih od svih sa kojim sam se susreo na turneji, ima vešte i odlične ruke. Ostvario sam pobedu u tri seta u veoma važnom momentu, bio sam fokusiran i imam osećaj da sve ide u pozitivnom smeru”, prenosi nam Đoković.

Sa Rolan Garosom ima poseban odnos, uprkos svim izazovima – što opisuje na sledeći način: “Ovde uživam više nego na bilo kom drugom turniru ove godine, ne računajući Australiju, - ali sam se i tamo ove godine borio sa preprekama u zdravstvenom smislu. Ipak, ovo je tek jedan meč, i iz toga nije moguće zaključivati previše toga. Bio sam prisutan, zadovoljan ponašanjem, stavom i mentalnim sklopom na terenu, stiskao sam pesnicu kada se igralo dobro. Gde da se čovek tako oseća ako ne na Grend slemu? Zbog Semova ustajem iz kreveta da bih išao na trening, da razmišljam šta mogu da postignem na ovim turnirima“.

Upitan da da svoju ocenu meča Nadal – Zverev i eventualni nastavak Rafine karijere I naredne godine, Đoković odgovara: “Mislim da je igrao mnogo bolje nego u Barseloni i Rimu. Drugi i treći set bili su gusti, i možda bi meč otišao u drugom smeru da je dobio jedan od ta dva seta. Zverev je odlično servirao, Rafa nije imao sreće sa žrebom... Ne sećam se kada sam poslednji put gledao uživo jedan meč na ovom nivou, sa izuzetkom Dejvis kupa. Iga je bila tu, Alkaraz takođe, svi smo želeli da vidimo kakva će biti atmosfera, tog možda poslednjeg Rafinog trenutka na RG, ali izgleda da neće biti tako".

Na terenu je nastupe na Rolan Garosu uporedio sa planinarenjem…

"Tako sam se u toku karijere osećao. Ubedljivo najteži mečevi bivali su ovde, pogotovo protiv Nadala, fizički iscrpljujući, uvek uz neke poteškoće – dok ga napokon nisam osvojio. Za mene je ovaj turnir najveći izazov, pogotovo kada nisam u formi i kada nivo samopouzdanja nije tako visok, zbog čega ulaziš u mečeve sa sumnjom i oprezom hoće li stvari krenuti kako želiš. Mislim da je suma sumarum današnjeg meča pozitivan. Ako gledamo moje rezultate na Rolan Garosu, osvojio sam ovaj turnir dva puta od poslednje tri godine, a pre toga samo jednom, što je prilično interesantno. U poređenju sa drugim turnirima na šljaci, ovde se uvek najbolje osećam. To i jeste cilj, to sam mnogo puta ponovio".

Naredni protivnik mu je Španac Karbaljes Baena, o kome ima reči hvale: “Odrastao je na ovoj podlozi, specijalista je za šljaku, veliki borac. Nema velika oružja, nešto što odskače i šta ga čini mnogo snažnim, ali svuda je solidan - forhend, bekhend, serrvis, ritern….Ne poklanja mnogo, pa ću morati dobro da zaradim svoju pobedu”, napominje Novak.

A za kraj – košarka, a glavna tema je zvanični ulazak tima iz Dubaija (čiji je brat Đorđe potpredsednik) u takmičenje ABA Lige, kao predvorje mogućih nastupa u Evroligi narednih sezona. “Đorđe je to danas objavio, kažete? Nisam stigao da ispratim, iskreno. Drago mi je da su se prostori bivše Jugoslavije proširili na Dubai”, rekao je, a onda prasnuo u smeh i napustio salu.

Srbija do Dubaija – a Novak do drugog kola Rolan Garosa, i ove godine, uprkos svemu…

Kurir sport

Bonus video:

00:22

Trening Novak Đoković Košutnjak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track