PREOKRET: Novak slomio Južnog posle skoro dva i po sata igre
Foto: REUTERS

Uspešna premijera na šljaci

PREOKRET: Novak slomio Južnog posle skoro dva i po sata igre

Tenis -
Srpski teniser pobedio u meč drugog kola Monte Karla ruskog tenisera posle preokreta sa 2:1
1 / 5

MONTE KARLO - Najbolji svetski teniser Novak Đoković startovao je na Mastersu u Monte Karlu pobedom protiv Mihaila Južnog u meču 2. kola sa 2:1 (4:6, 6:1, 6:4). Srpski teniser će u trećem kolu u četvrtak igrati protiv Huana Monaka koji je posle tri seta bio bolji od Ernestsa Gulbisa (6:0, 3:6, 6:3)o.

Bio je ovo prvi meč Novaka Đokovića na šljaci ove sezone i prvi posle povrede u Dejvis kupu i čini se da je srpski teniser dobro zalečio povredu.

Ipak, Rus je iskoristio blagu rezervisanost Novaka u prvom setu i posle 4:0 uspeo da povede u meču. Bilo je primetno da je prvi reket seta sredinom prvog seta pojačao ritam, a to se osetilo u drugom setu kada je vezao pet gemova i ubedljivo pobedio.

U trećem je Novak na startu napravio brejk, ali je potom Južni vratio, da bi Đoković u pravom trenutku pri rezultatu 4:4 ponovo brejknuo protivnika i potom as udarcem prošao u treće kolo.

Đoković je zabeležio petu pobedu nad Južnjim u njihovom osmom medusobnom duelu, a u osmini finala mastersa čeka boljeg iz duela Huan Monako (Argentina) - Ernests Gulbis (Letonija).

Turnir u Monte Karlu igra se za ukupan nagradni fond od 2,99 miliona evra.

TOK MEČA

6:4 - Gotovo! As udarcem Đoković je dobio ovaj dugi meč.

5:4 - Brejk za Đokovića, možda i odlučujući u ovom meču! Za razliku od Nadala, koji je proveo na terenu samo sat vremena, ovaj meč je jako dug i iscrpljujući za Novaka4:4 - Posle prilično muka srpski teniser osvaja svoj servis za izjednačenje u setu.3:4 - Južni osvaja treći uzastopni gem i preokreće rezultat u svoju korist. Đoković je propustio tri brejk lopte, a Rus se svaki put na volšeban način vraćao u gem.3:3 - Južni vraća izgubljeni brejk. Đokovića je poremetila jedna sudijska odluka o prekoračenju vremena tokom pripreme za servis, posle toga je izgubio ritam i sa neiznuđenom greškom dozvolio Rusu da se potpuno vrati u treći set.3:2 - Smanjuje Južni, i dalje je u igri, ali Đoković ima brejk prednosti.3:1 - Bez izgubljenog poena Đoković stiže do trećeg gema u trećem setu.2:1 - Rus je prekinuo niz Đokovića od sedam uzastopnih gemova i lepim drop šot udarcem smanjio rezultat u odlučujućem setu.2:0 - Sedmi uzastopni gem za Novaka, potpuna dominacija u ovim trenucima za srpskog asa.1:0 - Tri puta je Južni bekend izbacio u aut iza osnovne linije i time pomogao Đokoviću da napravi brejk već na startu trećeg seta.

3. SET

6:1 - Pet gemova za redom je osvojio Novak i izjednačio rezultat u meču na 1:1.5:1 - Dupli brejk prednosti za Novaka u drugom setu. Ušao je potpuno u ritam srpski teniser4:1 - Novi gem za ubedljivo vođstvo srpskog asa. 3:1 - Videlo se sredinom prvog seta, kada je Rus poveo sa 4:0, da Đoković pojačava ritam i da će uskoro stići do svoje prepoznatljive igre. Rezultat toga je i prvi brejk u drugom setu za vođstvo 3:1. Novak je iskoristio prvu brejk loptu, odbranio se lob udarcem, a onda "pasingom" stigao do brejka.2:1 - Mnogo bolji početak drugog seta za srpskog tenisera. Novi gem, uz siguran servis i vođstvo 2:1.1:1 - Đoković je propustio dve vezane brejk lopte na prvi servis Južnog u drugo setu. Rus je vezao četiri poena i posle više od sedam minuta dugog seta izjednačio rezultat na 1:1.1:0 - Dobro je Novak počeo drugi set, nadmudrivanjem na mreži osvojio je poen za gem.

2. SET

4:6 - Južni koristi prvu set loptu za vođstvo u meču 1:0. Posle duge razmene udaraca Đoković je napravio neiznuđenu grešku i poslao lopticu u mrežicu.4:5 - Ekspresno je srpski teniser osvojio novi gem, ovog puta na svoj servis. Treći vezani gem, a Južni će po drugi put servirati za set.3:5 - Prvi brejk Đokovića u meču! Sjajnim napadima srpski teniser je vratio jedan oduzeti servis i vezao dva gema za redom.2:5 - Đoković pojačava ritam, pitanje je da li je to dovoljno da se vrati u igru za prvi set.1:5 - Južni dolazi na korak od osvajanja prvog seta.1:4 - Posle 24 minuta igre Đoković osvaja prvi gem u meču. Bez problema je srpski teniser osvojio svoj servis.0:4 - Dva loša riterna Đokovića donela su Južnom novi gem.0:3 - Đoković je osvojio jedan jako lep poen, neku vrstu "hot doga", vraćanja loptice pored noge, ali nije iskoristio tri vezane gem lopte. Južni je vezao pet poena za redom i poveo sa velikih 3:0 uz dva brejka.0:2 - Južni posle dosta muka osvaja svoj servis. Đoković je spasao prvu gem loptu, ali nije uspeo da napravi ribrejk.0:1 - Đoković prosto poklanja prvi gem u meču ruskom teniseru. Tri greške na forhendu, jedna dupla greška, omogućila je Južnom da iskoristi treću brejk loptu i povede u meču. Đoković je prilično rezervisan, pre svega zbog povrede koju vuče još iz Bojsija.

1. SET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track