IZGUBIO SET: Đoković pobedio Južnog, na redu Vavrinka

US Open

IZGUBIO SET: Đoković pobedio Južnog, na redu Vavrinka

Tenis -
Najbolji teniser sveta plasirao se u polufinale posle trijumfa nad Rusom 6:3, 6:2, 3:6, 6:0.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva Amerike, pošto je savladao Rusa Mihaila Južnog 6:3, 6:2, 3:6, 6:0. U borbi za finale Đoković će se sastati sa Švajcarcem Stanislavsom Vavrinkom, koji je u tri sata porazio Britanca Endija Mareja 6:4, 6:3, 6:2.

Srbin je posle spasene dve brejk lopte, već u drugom gemu prvog seta napravio brejk i posle lako dobijenog servis gema poveo sa 3:0. Rus je posle velike uspeo da dobije četvrti gem, ali do kraja seta, koji je okončan rezultatom 6:3, i pored brejk lopte u devetom gemu, nije mogao da ugrozi delove igre u kojima je početni udarac imao Đoković.

Za stvaranje prednosti u drugom delu igre Novaku su trebala tri gema. Južni je na svoj servis dobio svega jedan poen, a što je najbitnije i pre i nakon toga činilo se da se Srbin, koji je uz spasavanje brejk lopte potvrdio prednost ne troši previše.

Uz malu pomoć vrha mreže Đoković je posle pet gemova drugog seta imao dva brejka prednosti (4:1), te je taj deo igre rutinski priveo kraju do konačnih 6:2.

Posle nekoliko prelepih poena Južni je u treći set započeo dobijanjem servis gema.To je Rusu ulilo samopouzdanje, delovao je odvažnije, pa je u četvrtom gemu po prvi put oduzeo servis Đokoviću, okrenuvši deo publike na svoju stranu. Južni se po potvrđivanju brejka potpuno opustio i svima koji su gledali meč postalo je jasno da je Novak po prvi put u situaciji da na ovogodišnjem US Opemu spasava set.

U sedmom gemu Novak je stigao zaostatak od 40:0 oduzeo servis Južnom i vratio se u set. Naredni gem Đoković je odigrao loše, servis je stao a udarci su bili nesigurni i Južni je došao do prilike da servisom obezbedi ostanak u meču i smanjenje na 2:1, što je i učinio.

Na startu četvrtog seta Đoković je demonstrirao prepoznatljivu mentalnu snagu. Brzo je zaboravio greške iz prošlog seta fokusirao se na teren i dva puta oduzeo servis Južnom za vođstvo od 5:0 i uzvik „Tako je“ koji je i američki komentator uspeo da ponovi, uz dodatak da i „Idemo“ znači isto, kako je rekao „Samo napred“.

Posle svega viđenog u pet gemova četvrtog seta, završetak meča bio je rutinska stvar i veoma brzo Novak se kao pobednik našao red kamerama i rekao:

"Uvek pokušavam da igram najbolji tenis, a ovaj turnir je poseban po buci i atmosferi, u kojoj uživam. Nije bilo lako Miša je takmičar i dobar teniser, kojem sam u trećem setu dozvolio da se vrati.

Ne mislim o tituli, spremao sam se da pokušam da osvojim Open i idem svojim putem. Dobro mi je na terenu i pokušaću da i protiv Vavrinke dam sve od sebe."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track