MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET: Izbeglicama treba prižiti više šansi da se takmiče i zarađuju u sportu
Foto: Profimedia

saopštenje

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET: Izbeglicama treba prižiti više šansi da se takmiče i zarađuju u sportu

Tokyo 2020

Sportistima izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

MOK je reagovao nakon kritika atletičara koji su napustili olimpijski program.

Nekoliko potencijalnih članova izbegličkog olimpijskog tima propustilo je šansu za takmičenje na Igrama u Tokiju zbog njihove selidbe u Evropu i odbijanja da odu na trening kamp za atletičare u Keniji, prenosi AP.

Magazin Tajm preneo je ranije priču atletičara poreklom iz Južnog Sudana, koji je objasnio da je sportistima izbeglicama zabranjeno da imaju sponzore i da zaradjuju od trka.

Zvaničnik MOK koji nadgleda izbeglički olimpijski tim Džejms Mekloud ocenio je da je "život evoluirao", kao i sami sportisti i njihove potrebe i dodao da svi "uče kroz ovaj proces".

Prema njegovim rečima, MOK je već stavio na raspolaganje veću količinu novca za podršku svim sportistima i dodao da "shvata da su se očekivanja sportista povećala".

Izbeglički tim u Tokiju čini 29 članova koji se takmiči u 12 različitih sportova, medju kojima je i četvoro atletičara iz Kenije.

Jedna nova članica tog tima, Kimia Alizade, propustila je u nedelju šansu da osvoji medalju, nakon što je izgubila u meču za bronzanu medalju u tekvondou.

Šest od tih 29 članova učestvovalo je i na Igrama u Riju 2016. godine.

Kako je najavljeno iz MOK, izbeglički tim biće podržan i poslat i na Igre u Parizu 2024. godine.

Tokio 2020, Tokio 2021, Olimpijske igre, Olimpijski Krugovi
foto: Profimedia

(Kurir sport/Beta/AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja