UMESTO DA SVOJOJ ZEMLJI DONESE ZLATO IZ TOKIJA, REŽIM GA OBESIO! Užasna sudbina najboljeg iranskog rvača
Foto: Twitter Printscreen

Strašno

UMESTO DA SVOJOJ ZEMLJI DONESE ZLATO IZ TOKIJA, REŽIM GA OBESIO! Užasna sudbina najboljeg iranskog rvača

Tokyo 2020 -

Iranski rvač Navid Afkari imao je san da predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama. Kao jedan od najboljih takmičara i šampion s pravom je sanjao medalju, i to zlatnu.

Međutim, umesto da ga ove nedelje gledamo kako se u Japanu bori za najviši plasman, on je mrtav skoro godinu dana. Iranske vlasti pogubile su ga vešanjem optuživši ga za ubistvo člana pripadnika obezbeđenja na antivladinim protestima 2018.

Afkari je tvrdio da nije počinio ono što mu se stavlja na teret, ali se sumnja da je u zatvoru bio mučen, pa otud i njegovo navodno priznanje da je nožem ubio čoveka.

Navid Afkari
foto: Pritnscreen

Navid je bio šampion Irana u svojoj kategoriji, a poznato je da je u toj zemlji rvanje nacionalni sport, uostalom, iranski takmičari osvojili su 43 olimpijske medalje, dalko su najuspešnija nacija u istoriji.

Afkari bi sa 27 godina sigurno bio jedan od favorita za zlatnu medalju na ovim Olimpijskim igrama. Međutim, učešće u antivladinim protestima pre tri godine po njega se kobno završilo.

Uhapšen je pod sumnjom da je ubio pripadnika obezbeđenja, a kasnije i osuđen na smrtnu kaznu. Amnesti internešnal je tvrdio da suđenje nije bilo fer, da nije bilo dokaza, ali, ništa nije vredelo.

Dobio je dve smrtne kazne, jednu za ubistvo, a drugu za izazivanje rata u zemlji. Njegova braća osuđena su na 27 i 50 godina zatvora. Rvač je pogubljen 12. septembra 2020. u Širazu.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track