BIO JE TO POSLEDNJI PLES NAJMOĆNIJEG TIMA U ISTORIJI: Sedmorica veličanstvenih odlaze! Legende se oprostile u velikom stilu!
Foto: Dado Đilas, Profimedia

hvala vam na svemu

BIO JE TO POSLEDNJI PLES NAJMOĆNIJEG TIMA U ISTORIJI: Sedmorica veličanstvenih odlaze! Legende se oprostile u velikom stilu!

Tokyo 2020 -

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu olimpijskog šampiona, na poroštaju zlatne generacije.

Delfini su u finalu Olimpijskih igara u Tokiju savladali reprezentaciju Grčke rezultatom 13:10.

Vaterpolisti Srbije
foto: Profimedia

Finale OI u Tokiju bio je poslednji meč koji su čak sedmorica reprezentativaca odigrala za reprezentaciju Srbije.

Od reprezentacije Srbije danas su se oprostili: Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović i Gojko Pijetlović!

Ovi zlatni momci pokazali su kako se igra za Srbiju. U velikom stilu završili su reprezentativnu karijeru, osvajanjem zlata na najvećoj sportskoj smotri na svetu.

Filip Filipović

Kapiten tima i najtrofejniji srpski vaterpolista u istoriji odlučio je da u 34. godini stavi tačku na svoju neverovatnu reprezentativnu karijeru.

Filip Filipović rođen je drugog maja 1987. godine u Beogradu. Vaterpolo je počeo da trenira u sedmoj godini u čuvenoj školi Partizana na Banjici. Dejan Udovičić, trener crno-belih, ukazao mu je poverenje prvi put 6. aprila 2001. u duelu sa Primorcem za treće mesto u prvenstvu. U sezoni 2001-2002 Filipović je postao standardni prvotimac tima.

Imao je samo 16 godina kada je priključen reprezentaciji Srbije. Bio je deo tima u Kranju na čuvenom Evropskom prvenstvu 2003. koje su naši momci osvojili. Filip nije igrao, već je bodirio svoje starije kolege i upijao znanje.

Za reprezentaciju je odigrao preko 350 utakmica, postigao je više od 600 golova i trenutno je drugi strelac svih vremena.

Verovali ili ne Filip ima čak 34 medalje sa nacionalnim timom i definitivno je naš najtrofejniji sportista u ekipnim sportovima u istoriji.

Filip je četiri puta nastupao na Olimpijskim igrama i sva četiri puta se vraćao sa medljalom. U Pekingu 2008. i Londonu 2012. osvajao je bronze, a u Riju i Tokiju je uspeo da se okiti zlatom.

Ima četiri medalje sa SP, bio je šampion u Rimu 2009. i Kazanju 2015. godine, u Šangaju 2011 je uzeo srebro, a u Budimpešti 2017. bronzu.

Čak šest puta je bio šampion Evrope sa Srbijom (2003, 2006, 2012, 2014, 2016, 2018), u Malagi je uzeo srebro, a u Zagrebu 2010. bronzu

Filipović je sa Srbijom 12 puta osvajao zlato u Svetskoj ligi, a u ovom takmičenju ima i bronzu osvojenu u Podgorici 2009. godine.

Filip je i na Mediteranskim igrama osvojio dva zlata i jednu bronzu.

Filip Filipović, vaterpolo, vaterpolisti
foto: Profimedia

Nagrade

Dobitnik “Majske nagrade” Sportskog saveza Srbije 2007. godine

Najbolji igrač Evrope u izboru LEN za 2009. godinu

Najbolji strelac Svetskog prvenstva u Rimu sa 20 golova

Na šampionatu sveta u Šangaju 2011. proglašen je za najboljeg igrača

U anketi FINA izabran za najboljeg igrača sveta 2011. i 2014. godine

Član idealne postave olimpijskog turnira u Londonu 2012. godine

Najbolji igrač Evrope u izboru LEN za 2014. godinu

Najbolji strelac finalnog turnira Svetske lige u Dubaiju 2014. godine sa 17 golova

Proglašen za najboljeg vaterpolistu u 2015. godini u izboru sajta www.waterpoloworld.com

Član idealne postave olimpijskog turnira u Riju 2016. godine

Najbolji strelac Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, zajedno sa Giljermom Molinom, sa 19 golova

Najbolji igrač Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, u izboru novinara

Sportista 2016. godine, u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Najbolji igrač 2016. godine, u izboru američkog magazina “Swimming World”

Najbolji igrač Evrope u 2016. godini, u izboru LEN

Najbolji igrač Evropskog prvenstva u Barseloni 2018. godine

Najbolji igrač Evrope u 2018. godini, u izboru LEN

Najbolji igrač finalnog turnira Svetske lige u Beogradu 2019. godine

Andrija Prlainović

Od reprezentacije se danas oprostio i sjajni momak iz Herceg Novog, heroj iz senke - Andrija Prlainović.

33 medalje osvojio je sa reprezentacijom 33 medalje, čak 24 zlatne!

Baš kao i Filip igrao je četiri puta na Olimpijskim igrama (2 bronze i dva zlata), dva puta je bio šampion sveta, šest puta šampion Evrope i 11 puta je osvajao zlatnu medalju u Svetskoj ligi.

U Londonu 2012. bio je najbolji strelac turnira sa 22 gola na osam utakmica, u Riju je osvojio zlato nakon što je pola godine ranije bio MVP Evropskog prvenstva u Beogradu, a pola godine pre toga MVP Svetskog prvenstva u Kazanju

Andrija Prlainović
foto: Profimedia

Duško Pijetlović

Bez sumnje jedan od najbolji centara u istoriji vaterpola - Duško Pijetlović. Baš kao i Andrija 33 medalje osvojio je Duško za Srbiju (24 zlatne).

Na drugom Evropskom prvenstvu koje je igrao u Beogradu, onom održanom 2016.godine dodeljena mu je nagrada za najboljeg igrača Evrope po izboru evropske plivačke organizacije LEN.

Duško je bio i MVP Svetskog prvenstva u Kazanju 2015. godine.

Zanimljivo, Duško Pijetlović je poslednji strelac reprezentacije Srbije i Crne Gore. U finalu Svetskog kupa u Budimpešti 2006. postigao je gol kojim je stavljena tačka na jednu reprezentaciju.

Duško Pijetlović
foto: Profimedia

Milan Aleksić

Od 2009. godine postao je stalni član reprezentacije Srbije.

Svojim golom u završnici Svetskog prvenstva u Rimu doneo je Srbiji titulu prvaka sveta.

Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu i bronzanu medanju na Evropskom prvenstvu u vaterpolu 2010. u Zagrebu.

Na svom debitantskom učešću na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu osvojio je bronzanu medalju, a četiri godine kasnije na Olimpijskim igrama u Riju 2016. sa reprezentacijom Srbije je osvojio zlatnu medalju.

Za 13 godina učešća u svim takmičenjima upisao je preko 250 nastupa i osvojio 24 medalje.

Milan Aleksić
foto: Profimedia

Stefan Mitrović

Od 2007. je počeo da osvaja medalje u reprezentaciji Srbije.

Stefan je debitovao je u Berlinu na završnom turniru Svetske lige i odmah se okitio zlatom. Na istom takmičenju igrao je i naredne godine, ali ga nije bilo na spisku za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Od 2009. je stalan član, do sada je odigrao 253 utakmice i postigao 280 golova. Osvojio je sa Srbijom 26 medalja - čak 21 zlato! Stefan ima dva zlata na OI, dva puta je osvajao Svetsko prvenstvo, četiri puta Evropsko prvenstvo, 10 puta Svetsku ligu, jednom Svetski kup i dva puta Mediteranske igre.

Stefan Mitrović
foto: Profimedia

Branislav Mitrović

Junak Srbije u na Olimpijskim igrama u Tokiju. Odigrao je perfektan turnir i jedan je od najzaslužnijih za trijumf na OI.

Debitovao je na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu kao drugi golman sa Slobodanom Sorom gde je odmah pokazao da Srbija ima na koga da računa u budućnosti.

Pored Anjdhovena 2012, nastpio je na još četiri evropska šampionata. U Budimpešti 2014, Beogradu 2016. i Barseloni 2018. osvojio je zlato, dok je 2020. u Budimpešti završio takmičenje kao peti.

Na svetskim prvenstvima Mitrović je igrao dva puta. Jedno zlato (Kazanj 2015) i sedmo mesto iz Barselone 2013. Dve godine kasnije čuvao je mrežu Srbije u Kazanju i došao do zlata. U Rusiji je proglašen za najboljeg golmana finalnog dana. Propustio je Svetsko prvenstvo u Gvanžuu 2019.godine odlukom selektora Savića da svi iskusniji igrači nakon obezbeđene olimpijske vize za Tokio 2020. odmore od napornih utakmica.

Mitrović nije bio na spisku za OI u Londonu, ali je 2016. godine izborio svoje mesto u timu i pomogao Delfinima da se dokopaju zlata.

Branislav Mitrović
foto: Profimedia

Gojko Pijetlović

Još jedan golman odlučio je da se oprosti od nacionalnog tima.S obzirom na olimpijska pravila, treneri se odlučuju u Tokiju da ne rotiraju golmane, pa Gojko nije dobio šansu da zaigra u velikom finalu OI.

Pijetlović ima 38 godina i najstariji je u našem timu.

U reprezentaciji je sakupio dosta ekipnih, ali i nekoliko ličnih priznanja i medalja. Najveće je svakako ono sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine i zlato u Tokiju.

Iskusni golman osvojio je 26 medalja sa reprezentacijom Srbije. Dva zlata i jednu bronzu na Olimpijskim igrama, dva zlata na SP, jedno srebro i jednu bronzu, tri osvojena EP i jednu bronzu i čak 10 trijumfa u Svetskoj ligi...

Bio je jedan od junaka Evropskog prvenstva 2014. u Budimpešti, na kojem je naš tim osvojio drugu u nizu od čak četiri uzastopne kontinentalne titule. Gojko je tada proglašen za najboljeg golmana turnira, a isto priznanje dobio je i u finalu Svetske lige u Dubaiju.

Gojko je zabelžio više od 250 nastupa za Srbiju

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track