RETKA PREZIMENA: Karleuša znači aljkavuša, sponzoruša...

Da li ste znali

RETKA PREZIMENA: Karleuša znači aljkavuša, sponzoruša...

Stars -
Sufiks -uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvesnim manama (ima pejorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša)

Za većinu srpskih prezimena ne zna se šta znače i kako su nastala. Osnovna su nastala tako što su izvedena od imena na koja je dodavano "ić", postoje i kovanice... Ipak, brojna su nastala po malo poznatim rečima...Po prezimenu Karleuša najpoznatija je pevačica Jelena, iako joj je majka poznata novinarka. Malo je poznato da je prezime Karleuša poreklom iz Like. Bilo ga je u mestima Brlog, Lička Jesenica, Srb i još nekim. Poreklo malo poznatih prezimena otkriva Zagorki Vavić Gros, autorka knjige "Prezimena su čuvari našeg jezika".

- Prema Zagorki Vavić Gros, prezime Karleuša je nastalo od nadimka, koje je postojalo u zapadnim krajevima. „Izvodi se od prideva karlast što znači duge, zamršene (čupave) nenegovane kose i upotrebljava se u kajkavskom narečju hrvatskog jezika, a ima ga i u slovenačkom. U slovenačkom rečniku je objašnjena reč karle nemačkom sintagmom lange haare, što znači duga kosa. Sufiks -uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvesnim manama (ima pejorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša). Reč karleuša je značila ženu sa dugom, zamršenom, neopranom kosom, a kasnije je sticajem nekih okolnosti (koje nama nisu poznate) postale prezime" - piše portal poreko.rs.Otac majke Jelene Karleuše, Divne zvao se Jurij i bio je Slovenac, dok je njena majka poreklom iz Doboja. Njena majka je poznata novinarka. Nedavno je učestvovala na Farmi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track