ŠOK: PLENE IM IMOVINU Goca, Goga i Kubura ostaju bez stanova?

Pevačicama i glumcu oduzimaju imovinu zbog kredita

ŠOK: PLENE IM IMOVINU Goca, Goga i Kubura ostaju bez stanova?

Stars -
Poznati umetnici su pre nekoliko godina podigli stambene kredite u švajcarskim francima, zato sad imaju problema u otplati visokih rata

BEOGRAD - Među 22.000 građana Srbije koji su odlučili da podignu stambeni kredit u švajcarskim francima nalaze se i poznata imena srpske estrade, pa bi zbog toga i oni mogli da ostanu bez krova nad glavom.Kako Kurir saznaje, među njima su i pevačice Goca Tržan i Goga Sekulić, ali i glumac Aleksandar Srećković i bivša rukometašica Svetlana Kitić, koji na sve načine pokušavaju da pronađu rešenje za problem koji datira još iz 2007. godine, kada su se odlučili da stambene kredite podignu u švajcarcima.Spor sa bankomSekulićeva je, kako tvrdi naš izvor, krajem 2007. kupila stan u zgradi na atraktivnoj lokaciji koja je tad bila u izgradnji.- Podigla je kredit, koji je potom ubrzo morala da plaća 1.000 evra umesto 1.000 franka, pa joj je rata za nekoliko godina porasla za 450 evra u bankarskoj protivvrednosti. Pevačica je bukvalno počela da se guši u tim ratama, pa je odlučila da prestane s plaćanjem. Podnela je tužbu protiv banke, a spor je još u toku - kaže izvor Kurira blizak pevačici.

Sekulićeva tužila banku... Zgrada u kojoj je Gogin stan
Sekulićeva tužila banku... Zgrada u kojoj je Gogin stan

I sama Sekulićeva potvrdila je naša saznanja i da je zbog toga u sporu s bankom već dve godine.- Užasno je to što sam finansijski preživela jer sam kredit uzela na 30 godina u švajcarcima. Sada smo i ja i banka u velikom problemu jer nam se ne isplati da ga prodajemo. Jednostavno, moramo da pronađemo zajedničko rešenje. Moj stan jeste mali, ali ga mnogo volim i boriću se za njega - poručuje popularna pevačica.Problem ima i Tržanova, koja se plaši da će ostati na ulici.- Još uvek ne znam šta da radim s tim kreditom, očekujem da država nešto preduzme tim povodom. U našoj zemlji je sve bitnije od građana koji tu žive. Ukoliko se nešto ne reši, ostaje mi samo da odem iz svog stana - ogorčeno priča Tržanova.

Tokom jučerašnjeg dana stupili smo u kontakt i sa Aleksandrom Srećkovićem Kuburom, koji nije saslušao zbog čega ga zovemo već je poručio da je na probi i da ne može da razgovara. Kitićeva se do zaključenja broja nije javila na telefon.Tri modelaI dok, s jedne strane, NBS priprema propis sa tri modela spasa za zadužene u francima, Tržanova i Sekulićeva to možda neće dočekati jer su im bankari već zakucali na vrata stanova kupljenih kreditima u ovoj valuti. U iščekivanju rešenja NBS svima koji nisu mogli da plaćaju ogromne mesečne račune ostalo je da se udruže i podignu problem na viši nivo kako im ne bi bila oduzeta imovina ili da kredit konvertuju u evre.

Svaki treći uzeo kredit u švajcarcimaZADUŽENJE MILIJARDU FRANAKAPrema podacima NBS, svaki treći odobreni stambeni kredit u Srbiji indeksiran je u švajcarskim francima, a ukupan iznos dugovanja građana u ovoj valuti iznosi blizu milijardu švajcaraca. Iako banke nude mogućnost prelaska na evro, ta transakcija iznosi i do 15.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track