SUSEDI U PANICI ZBOG NARODNJAKA! Hrvatski desničari ludi za srpskom majkom
Foto: Damir Dervišagić

Nepoželjni

SUSEDI U PANICI ZBOG NARODNJAKA! Hrvatski desničari ludi za srpskom majkom

Stars -

Najava zagrebačke radio-stanice Ekstra FM, koja još nije dobila dozvolu za rad, da će emitovati muziku iz Srbije izazvala je bunt javnosti i negativne komentare u tamošnjim medijima

Hrvatski radio Ekstra FM od juna bi trebalo da počne s emitovanjem srpskog turbo-folka, što je pokrenulo lavinu negativnih komentara i pobunu tamošnje javnosti koji traju već danima i sve su većeg intenziteta.

Brojni mediji, televizije, novine, portali iz susedne zemlje, koji su inače zatvoreni za promociju i popularizaciju naše muzike, sada su najglasniji u osudama i kritikama prema izvođačima iz Srbije, nazivajući ih posprdno "cajkama". Takav stav oni zastupaju godinama i to nije nikakva novost, ali ipak se čini da je poslednjih nedelja tenzija zbog toga dostigla maksimalan nivo.

Tako su se juče najuticajnije novine u Hrvatskoj temeljno bavile sociološkim i psihološkim analizama sugrađana koji su konzumenti turbo-folka i došli su da zanimljivih zaključaka. Prema tom istraživanju, Hrvati koji slušaju muziku Cece Ražnatović, Milice Todorović, Ace Lukasa, Jelene Karleuše, Bobana Rajovića, Seke Aleksić i drugih pevača iz Srbije zapravo su pripadnici srednjeg sloja društva i obrazovanja, uglavnom desničarske orijentacije i vernici.

foto: Marina Lopičić

Kao takvi, oni su u znatnoj meri manje tolerantni prema različitim manjinama i homoseksualcima - zaključak je komisije zadarskih sociologa. U anketi koju je sproveo Jutarnji list iz Zagreba, čak 41,3 odsto građana izjasnilo se da rado sluša "srpske cajke", 16,5 odsto njih nisu dali jasne odgovore, dok je 42,2 odsto odgovorilo negativno. Sve te analize, ispitivanja, negativni stavovi u medijima i bunt javnosti možda bi i imali realan smisao da pomenuta radio-stanica Ekstra FM uopšte i postoji.

foto: Vladimir Šporčić

Prema saznanjima Kurira, oni još uvek nisu dobili dozvolu za rad od nadležnih institucija Hrvatske, nigde nisu registrovani i pitanje je da li će uopšte i zaživeti ideja promocije srpskog turbo-folka, čiji su tvorci izvesni Ivan Jurić Kaćunić i Davor Gavranić, vlasnici nepostojećeg Ekstra FM. Ako im se i posreći da dobiju dozvolu za emitovanje programa, u tome opet neće moći da uživaju svi građani Hrvatske, već isključivo Zagrepčani, jer su Kaćunić i Gavranić tražili samo lokalnu frekvenciju. Dok se to ne desi, mladi u Hrvatskoj moći će da uživaju u našoj muzici samo u klubovima, gde pevači iz Srbije nastupaju svakog vikenda.

Ivan Ercegovčević

Odabrani Dobrodošli samo Joksimović i Neda

Da nisu svi srpski izvođači nepoželjni u hrvatskoj javnosti i medijima, pokazuje primer Željka Joksimovića i Nede Ukraden, koji tamo imaju statuse regionalnih zvezda, dobijaju razne komplimente i česti su gosti na njihovim televizijama i u novinama. Za razliku od njih, Boban Rajović smatra se nepoželjnim i gotovo su svi mediji prećutali da je on pre dve godine pevao pred oko 15.000 ljudi na koncertima u Puli i u zagrebačkoj areni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track