Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA: Arheološki lokalitet Belica
Foto: Zorana Jevtić

PIŠE ZA KURIR

ŽIKA ŠARENICA: Arheološki lokalitet Belica

Stars

U emisiji „Žikina šarenica“ na TV Pink gost mi je bio arheolog Milorad Stojić, naučnik koji je otkrio arheološki lokalitet Belica kod Jagodine.

Pričao je o najnovijem otkriću kalendara starog oko 8.000 godina. To je sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, prikazanih na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, objašnjava nam arheolog Stojić. Kaže da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa. Dodaje da je povećavajući fotografije figurina uočio frapantne minijaturne zapise, zareze i udubljenja. Pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice, postoji verovatnoća da zapisi izražavaju neke vremenske intervale.


Prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka, a u žižu su došli 2002. Konačnu reč dalo je nedavno istraživanje nemačkih arheologa opremljenih georadarima. Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trougla i spirale. Tim istraživanjima utvrđeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije arheološko nalazište u Evropi. Svetilište je napravljeno pre oko 8.000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama. U naselju iz ranog neolita nađena je najveća riznica praistorijskih umetnina na svetu, sa oko 100 čovekolikih figura od kamena, kosti i gline, starih oko 8.000 godina.

- Lepenci su još bili lovci sakupljači, dok su Beličani bili zemljoradnici, o čemu govore pronađene figurine sa simboličnim predstavama ženskih i muških reproduktivnih organa, trudnice, majke s detetom - kaže profesor Stojić.


Geofizička ispitivanja u 2012. na lokalitetu Belica otkrila su praistorijsko naselje opasano kružnim rovom prečnika 75 metara. U tom krugu pronađeni su kružni, trapezasti i trouglasti temelji monumentalnih građevina, kakvi do sada nisu nalaženi u naseljima ranog neolita. Prof. dr Stojić naglašava da su istraživanja na Belici izvedena u saradnji s Univerzitetom u Tibingenu. Nemački stručnjaci su lokalitet kraj Jagodine nazvali arheološkom senzacijom 21. veka.


Do naredne nedelje i nove priče, Vaš Žika Šarenica

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...