Najnovije vesti

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Istorija vinogradarstva i vinarstva na Fruškoj gori
Foto: Zorana Jevtić

GAJENJE VINOVE LOZE

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Istorija vinogradarstva i vinarstva na Fruškoj gori

Stars
08:14h

Letnji serijal emisija „Žikina šarenica“ započeli smo juče u Sremskoj Mitrovici, carskom Sirmijumu. Brojne znamenitosti su bile tema, ali posebna vino, svetkovine vinske i Vinski park u ovom gradu

Gajenje vinove loze i proizvodnja vina u Sremu i na Fruškoj gori spadaju među najstarije u Evropi. Antički pisci Strabon i Dion su zabeležili da su u Panonskoj niziji, pa samim tim i u Sremu, vinovu lozu uzgajali Iliri. Ipak, procvat vinogradarstva u ovim krajevima i njegovi počeci povezuju se sa starim Rimljanima. Car Marko Aurelije Prob u trećem veku nove ere ukinuo je skoro dva veka dugu zabranu proizvodnje vina u rimskim provincijama i zasadio prvu lozu na ovim prostorima u okolini sela Divoš i Grgurevci. Na tim mestima i danas postoje ostaci zgrada i podruma. Istorijski podaci kažu da je ta prva loza doneta sa juga Apeninskog poluostrva pre više od 1.700 godina.

Tokom sedmog veka, ove krajeve naseljavaju Sloveni, koji su se upoznali s načinom gajenja vinove loze i uživali u blagodetima koje donosi proizvodnja vina. Posle Kosovskog boja 1389. i najezde Turaka na Balkansko poluostrvo, srpsko stanovništvo počinje da se seli na sever. Narod, plemstvo i sveštenstvo koji su se nastanili u Sremu doneli su i svoje iskustvo u proizvodnji vina. Oni su zaslužni za promenu sorti grožđa na Fruškoj gori. Umesto belih, uskoro su počele da dominiraju crvene sorte, koje su doneli sa juga.

Karlovačkim mirom iz 1699. u sastav Habzburške monarhije ulaze Srem i Banat. Vinogradarstvo doživljava procvat, povećavaju se površine pod vinogradima, a vina sa Fruške gore, posebno bermet i ausbruh, postaju cenjena u Evropi.

Pojava filoksere, koja je uništila vinograde u Evropi, nije mimoišla Srem. Ovde se pojavila 1881. i do 1890. su svi stari fruškogorski vinogradi bili uništeni. Oporavak je trajao skoro 30 godina. Ponovo se sa proizvodnje pretežno crvenih sorti grožđa prešlo na bele. Ako su bermet i ausbruh bila najpoznatija vina sa Fruške gore u 18. i 19. veku, onda je to u 20. postao italijanski rizling. A koje vino ili vina će se izdvojiti u 21. veku, tek ćemo saznati.

Vaš Žika Šarenica Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...