HIT PRIČA VESNE RADUSINOVIĆ! Arkan me je naučio da budem krupije!
Foto: Privatna Arhiva

vremeplov

HIT PRIČA VESNE RADUSINOVIĆ! Arkan me je naučio da budem krupije!

Stars -

Jedna od naših najčitanijih književnica Vesna Radusinović počela je da zarađuje još u osnovnoj školi, s najboljim drugom iz detinjstva Žarkom Lauševićem.

Nestašni drugari organizovali su kviz, ona je bila Helga Vlahović, on Oliver Mlakar, njihove komšije gimnazijalci bili su takmičari, a ulaz je koštao pedeset para.

foto: Vladimir Šporčić

"Pre nego što sam počela da se bavim književnošću, pisala sam novinske tekstove, intervjue, reportaže, radila kao krupije u nemačkim i švajcarskim kazinima, ali i kao model u brojnim svetskim katalozima", počela je priču Vesna jednom prilikom kada je evocirala uspomene na prvi novac koji je zaradila.

Za vreme studija, na nagovor bliskog rođaka, pokojnog Željka Ražnatovića Arkana naučila je da radi kao krupije.

foto: EPA

"I danas sam mu zahvalna na tome. Početkom devedesetih, kada sam izbegla iz ratnog Sarajeva, zarađivala sam po nekoliko hiljada maraka za noć. Zahvaljujući kockarnicama, srela sam mnogo zanimljivih ljudi s ove i s one strane zakona i pored nemačkog, engleskog i francuskog naučila još nekoliko jezika. Taj period života mi je dragocen i rado ga se sećam", dodala je tada Vesna.

foto: Damir Dervišagić

Vreme kada je radila kao krupije pomaže joj da lakše oblikuje likove o kojima piše.

"Sada ne moram da se raspitujem kako se zove neko skupoceno vino, u sekundi razlikujem drago kamenje od poludragog ili plastike, a mnogi profesionalni kockari naučili bi od mene štošta o karipskom pokeru, ruletu, blek-džeku, bakari i barbutu", zaključila je književnica.

Zamalo praški akademac

Momo Kapor je kriv što nisam postala reditelj

Vesna nije ni pretpostavljala da će jednog dana postati književnica, iako je njen otac bio profesor svetske književnosti i pisac.

"Htela sam da studiram filmsku režiju u Pragu i budem režiser. A onda mi je otac rekao: 'Ako pređeš ovaj prag i bez moje dozvole odeš u nepoznatu zemlju...' I nije da se nisam bunila i da sam zbog toga odustala, ali... Tada mi se dopala 'Una' Mome Kapora i ona je zapravo jedini krivac što sam otišla na Fakultet političkih nauka. Tata je umro 1999, kada sam napisala svoju prvu knjigu, a do danas iza sebe imam dosta dela", istakla je Vesna.

foto: Naslovna

Kurir/Ivan Ercegovčević/Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja