OPASNO! VESNA DE VINČA PROMOVIŠE GLADOVANJE KOJE JE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE: Nije okusila hranu 42 dana!
Foto: Damir Dervišagić

ČUDNO

OPASNO! VESNA DE VINČA PROMOVIŠE GLADOVANJE KOJE JE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE: Nije okusila hranu 42 dana!

Stars -

Vesna de Vinča uzburkala je javnost pričom da je ukupno 42 dana gladovala kako bi očistila otrove iz organizma i pomogla sebi u lečenju štitne žlezde. Prvo je o tom procesu iz dana u dan pisala na svom nalogu na Instagramu, a juče je gostovala u Jutarnjem programu na tv Prva gde je detaljno pričala o svemu tome.

Nakon toga društvene mreže su se usijale od komentare. Ljudi su podeljeni po pitanju mišljenja oko toga da li je zdravo gladovati ili nije, pogotovo u tako dugom periodu. Po mišljenju struke, Vesnin postupak nije dobar i zdrav! To nam je objasnila dr Budimka Novaković, dijatoterapeut i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sada, koja se smatra najvećim stručnjakom na ovim prostorima kada je u pitanju ishrana.

foto: Kurir

- Gladovanje kao način unaprđenja zdravlja nema nikakvo stručno ni naučno opravdanje. Detoksikacija je izraz koji je zvaničnoj medicini i nauci o ishrani nepoznat. Gladovanje kao način smanjenje telesne mase se ne može stručno ni naučno opravdati. Svaka osoba zahteva individualni pristup i svakoj osobi se pravi određeni plan ishrane u odnosu na uzrast, pol, zdravstveno stanje, stanje uhranjenosti i profesionalnu fizičku aktivnost - kaže profesorka.

Takođe, dr Budimka napominje da organizam ima način kako da očisti štetne materije i da se to ne radi uz pomoć raznih detoksikacija.

- Ukoliko bi se u organizmu "nakupljali otrovi" organizam bi se bunio, odnosno bio bi bolestan. Funkcija otklanjanja štetnih materija iz organizma jeste funkcija jetre i bubrega, te se ne mogu nakupljati štetne materije u organizmu. Sve velike organizacije, počevši od Svetske zdravstvene organizacije, ali i drugih važnih organizacija koje rade u oblasti ishrane, ne podržavaju nijedno zastranjivanje u oblasti ishrana, a gladovanje nema mesta za bilo kakvu stručnu raspravu - zaključila je dr Novaković.

foto: Vladimir Šporčić

Od Vesne de Vinče zatražili smo komentar nakon što smo joj predočili šta je izjavila profesorka Budimka za naš list, ali ona nije odgovorila do zaključenja broja.

Urnebesna izjava

Lekar mi je rekao da pljunem u sok pa onda da pijem

Mnogi korisnici Tvitera juče su ismevali Vesnu de Vinču zbog izjave da pije sok u koji prethodnu stavi svoju pljuvačku.

- Ujutru kada ustanem prvo istrljam desni zeolitom. U pitanju je vulkanska lava koja se pre 100 miliona godina izlila i ima fenomenalnu funkciju čišćenja organizma - jedna "rešetka" koja u organizmu usisa sve otrove, a izbaci 4 važna minerala počev od magnezijuma. Takode, u toku dana pijem Brojsov sok od 60 odsto cvekle, 20 odsto šargarepe, ostalo su rotkva, celer i krompir. Pije se do pola čaše dnevno. Po uputima lekara meša se pomalo sa pljuvačkom i pijucka tokom čitavog dana. Pred spavanje pijem valerijanu ili matičnjak, ponovo zeolitom istrljam desni i idem da spavam - rekla je voditeljka i objasnila da posle pet ili šest dana prestaje potreba za hranom.

Kurir.rs/ Ivan Ercegovčević/ Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja