00:33

SMEH JE LEK Evo zašto treba češće da se smeješ! Pusti brigu!

SMEH JE LEK Evo zašto treba češće da se smeješ! Pusti brigu!

Stars -

Smeh je drevna, univerzalna reakcija koja nije čak ni ograničena samo na ljude, već je zabeležena i kod nekih životinjskih vrsta.

Smejemo se humoru koji nas opušta ili situaciji sa kojom možemo da se identifikujemo. Tajna smejanja je u deljenju iskustva - smejemo se nevoljama i zabunama koje se mogu desiti svima nama.

Iskreni osmeh stvara male kesice ispod oba oka, a lažan ne. To se ne može kontrolisati pa po tome možete da procenite ko se iskreno smeje.

Povećanjem frekvencije srca tokom smejanja, menja se frekvencija i dubina disanja, a aktivno radi nekoliko mišićnih grupa: dijafragma, trbušni i međurebarni mišići, mišići lica, a povremeno i mišići ruku, nogu i leđa. Smeh stimuliše metabolizam. Nakon smejanja dolazi do smanjenja nivoa kortizona i adrenalina, hormona koji rastu za vreme stresa i sa sobom nose rast krvnog pritiska, poremećaje metabolizma i začepljenje arterija. Smeh povećava spontano stvaranje limfocita koji uništavaju tumorne ćelije. Raspoloženje utiče na imunoglobulin A, prvu zaštitu disajnih puteva od mikroorganizama, koji je viši u danima kada smo dobro raspoloženi. Naučnici su dokazali da su leva i desna strana mozga mnogo bolje koordinisane kod osoba koje imaju razvijen smisao za humor i često se smeju. Pozitivne emocije podstiču i jačaju imunološki sistem. Postoje verovanja da ljudi koji se češće smeju duže žive. Psiholozi tvrde da se muškarci više smeju urnebesnim komedijama, a žene se radije kikoću anegdotama iz svakodnevnog života. Ako je tako, jedni i drugi će biti oduševljeni novom zabavnom emisijom Kurir televizije koja se emituje nedeljom od 13 časova.

"Pusti brigu" je šou za celu porodicu, sa sjajnim gostima, puno dobre muzike i odličnim humorom. Suzana Petričević u ulozi domaćice se na duhovit način nosi sa svim izazovima sa kojima se suočava jedna žena u Srbiji ostavljajući brige po strani, a pored nje, svake nedelje sa publikom se druži i šarmantni Dejan Šutanovac. On je vrhunski kuvar koji priprema nedeljni ručak i nesebično deli male tajne kulinarskog zanata. Osim njih dvoje, u emisiji će publika svake nedelje moći da vidi i viralno-popularnu pesnikinju Jasminu Stijović i popularni dvojac Kruševac geto.

Ovonedeljni gosti su: profesor Branimir Nestorović, glumci Dejan Dedić i Stefan Bundalo, pevačice Goca Tržan i Ana Bebić i Feng šui specijalista Sandra Drinčić.

pusti brigu
foto: Kurir

Smeh je lek, zato Pusti brigu i uživaj!

Gledaj Kurir televiziju nedeljom od 13 časova! Pričaće se!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track