STIŽE MILIJARDU EVRA: Ugovor o kreditu Emirata Srbiji potpisan u Abu Dabiju
Foto: Marina Lopičić

Potpisan ugovor o kreditu UAE za Srbiju

STIŽE MILIJARDU EVRA: Ugovor o kreditu Emirata Srbiji potpisan u Abu Dabiju

Politika -
Zajam će otvoriti nove mogućnosti za saradnju i razviće ekonomske i trgovinske odnose. Pružiće podršku srpskoj ekonomiji. Poručio ministar finansija Lazar Krstić

ABU DABI - Stiže milijarda.Lazar Krstić, ministar finansija Srbije, i Hamad el Hur el Suvaidi, predsednik sekretarijata za finansije Abu Dabija, potpisali su u četvrtak u Abu Dabiju ugovor o kreditu od milijardu dolara Ujedinjenih Arapskih Emirata za budžet Srbije.Odobren ugovorVlada Srbije preksinoć je odobrila ugovor o zajmu od UAE po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje i s rokom otplate od deset godina.Krstić je izjavio da će novac biti povučen odjednom, kad se za to stvore zakonski uslovi, odnosno kada zakon ratifikuje Skupština - posle izbora, početkom drugog kvartala. Prema njegovim rečima, nisu postavljeni uslovi za trošenje tog novca.- Zajam će otvoriti nove mogućnosti za saradnju i razviće ekonomske i trgovinske odnose. Pružiće podršku srpskoj ekonomiji i otvoriti brojne mogućnosti za ulaganje obema stranama. Kredit će podržati i cilj stvaranja zajedničkih projekata - rekao on.Krstić je ranije izjavio da će Srbija na godišnjem nivou uštedeti 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina.Pravi poklon- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar.Krstić je rekao da se razmatraju najbolje opcije, pre svega da li postoji prostor da se neki od skupih kredita refinansira, odnosno da se otplate bar glavnice. On je rekao da ovakve stvari ne treba gledati s dozom sumnje jer proizilaze iz dobrih političkih odnosa dveju vlada, ali i ličnih odnosa.- I ja sam bio skeptičan, ali sad, sa ove pozicije, vidim da svega toga ne bi bilo da ne postoji poseban odnos između dveju vlada - naveo je on.Hamad el Hur el Suvaidi, sekretarijat za finansije Abu Dabija, izjavio je da će kredit „doprineti jačanju saradnje i odnosa UAE i Srbije, ohrabrujući privatni i javni sektor u UAE da traga za mogućnostima ulaganja u Srbiji“.

Aleksandar VučićUŠTEDEĆEMO 300 MILIONA EVRAAleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade, ranije je izjavio da će ovim kreditom biti ušteđeno oko 300 miliona evra. On je rekao da će novac od zajma biti iskorišćen za popunjavanje rupa u budžetu i reprogramiranje najnepovoljnijih kredita koji su uzimani pre četiri-pet godina, ali je dodao da očekuje da će bar deo tog novca moći da se uloži u proizvodnju. „Ljudi u Srbiji treba da znaju da nikad ništa ovako povoljno nismo dobili ni od koga, nijedan zajam koji bi bio ovako dobar i pod ovako povoljnim uslovima kao što je ovaj“, rekao je Vučić.

EkonomistiDOBRO - AKO USLEDE REFORMEAleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, ocenio je da bi kredit bio opravdan ako bi se iskoristio za refinansiranje otplate ranije uzetih skupih pozajmica. Bilo bi pogrešno, dodao je, da se iskoristi za upumpavanje novca u privredu.Saša Đogović, saradnik IZIT, izjavio je da se kredit, koji je vrlo povoljan jer su na tržištu kamate oko šest odsto, može pozdraviti, ali uz uslov da vlada krene u reforme, jer prostora za zaduživanje više nema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track