Supruga pregaženog Bajića: Neka pišu šta hoće, vidimo se na sudu!
Foto: Zorana Jeftić

Vasiljka Bajić o veštačenju

Supruga pregaženog Bajića: Neka pišu šta hoće, vidimo se na sudu!

Crna Hronika -
Vasiljka Bajić uverena da će se utvrditi prava istina o smrti njenog muža, na koga je u januaru prošle godine kolima naletela Petra Cvijić, voditeljka RTS

BEOGRAD - Dve verzije nesreće.- Videla sam da je gotov nalaz drugog veštačenja nesreće u kojoj je moj muž poginuo. Mogu oni da pričaju i pišu šta hoće, ali utvrdiće se prava istina. Videćemo se mi još na sudu, kratko je juče za Kurir rekla Vasiljka Bajić, komentarišući izveštaj veštaka o saobraćajnoj nesreći u kojoj je 9. januara prošle godine voditeljka RTS Petra Cvijić pregazila Vasiljkinog supruga Slobodana Bajića (73)!Iako se očekivalo da će veštačenje saobraćajnih veštaka sa Instituta „Kirilo Savić“ rešiti nedoumice u vezi sa ovom nesrećom, ispostavilo se da u njemu ima mnogo nejasnoća. Tako u jednom delu izveštaja piše: „Vozač ‚opela‘ je mogao da uoči pešaka koji u tom trenutku nije bio zaklonjen gabaritom odlazećeg autobusa“, dok se u drugom doslovce navodi: „Pešak je prelazio kolovoz izvan pešačkog prelaza u trenutku kad njegovo kretanje iza zadnjeg dela autobusa nije moglo da bude uočeno od strane vozača“!Fantomski autobusVeštaci su napomenuli i da postoje dve verzije ove saobraćajke. Prema prvoj, u trenutku nesreće iz suprotnog smera od kretanja automobila Petre Cvijić išao je autobus, dok je druga opcija da u trenutku nesreće autobusa nije ni bilo. Sad je na sudu da odluči koju će od ove dve opcije prihvatiti kao validnu.- Na sudu je da odluči koji će deo veštačenja da prihvati. Međutim, malo je verovatno da će prihvatiti da je autobus zaklonio Slobodana Bajića tako da ga Petra ne vidi, jer se autobus nije pominjao u policijskoj istrazi, već je taj detalj ubačen naknadno, tokom sudskog postupka. Ne zna se ni koji je broj tog autobusa, niti na kojoj je liniji saobraćao - kaže naš izvor iz suda. On objašnjava da je za Petru olakšavajuća okolnost to što je, prema nalazima veštaka, Bajić udaren van pešačkog prelaza.- To što je čovek bio sedam metara ispred „zebre“ kad ga je voditeljka udarila ne znači da ona ne treba da snosi odgovornost. Prema nalazu veštaka, ona je bila 48 metara udaljena od Bajića kad je on zakoračio na kolovoz, tako da je imala dovoljno vremena da ga vidi i reaguje - kaže naš izvor.Advokat bez komentaraMilenko Milisavljević, branilac Petre Cvijić, rekao je da još nije dobio nalaz veštačenja Instituta „Kirilo Savić“.- Ne želim da komentarišem nalaz koji nisam imao u rukama, a sve i da je stigao, vi znate moj stav - ne dajem izjave dok je sudski postupak u toku - rekao je Milisavljević.Advokat porodice Bajić juče je bio na sastanku u Madridu, zbog čega nije mogao da da izjavu.

Optužena... Petra Cvijić
Optužena... Petra Cvijić

Sporne stavke veštačenja- Kako je moguće da je Bajić zadobio tako teške telesne povrede ako je Cvijićeva vozila 50 km/č?- Kako Petra Cvijić nije videla Bajića, koji je bio nasred ulice?- Koliko je ograničenje u Vodovodskoj ulici?- Da li je postojao autobus ili nije?- Zašto Cvijićeva nije kočila?

Opcija je i superveštačenjeIvana Ramić, portparol Prvog osnovnog suda, kaže za Kurir da su nalaz i mišljenje veštačenja s Instituta „Kirilo Savić“ prosleđeni tužiocu, braniocima i okrivljenoj.- Do narednog pretresa, zakazanog za decembar, ništa se neće dešavati, osim ukoliko neko ne pošalje pismene primedbe. Na pretresu bi trebalo svi da se izjasne o nalazu veštaka, kao i da se izvedu drugi dokazi i primedbe. Tad se može predložiti da se izjasni komisija veštaka ili da se oni ispitaju. Takođe, jedna od opcija može da bude i superveštačenje - rekla je Ramićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track