Prag: Danas protest protiv nezavisnosti Kosova
Foto: Facebook

Prag: Danas protest protiv nezavisnosti Kosova

Politika -
Za nas, Kosovo je bilo, jeste i uvek će biti srpsko. Čak i velike sile su dužne da se pridržavaju međunarodnog prava, zaključuju organizatori protesta.

PRAG - Povodom pete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, češko udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu" organizovaće danas, na Vaclavskom trgu u Pragu, protest pod parolom "Kosovo je srpsko", a sličan skup održan je juče u poljskoj prestonici Varšavi.

U pozivnici za protestni skup u Pragu, objavljenoj na sajtu češkog udruženja i na fejsbuku, navodi se da se "otimanje južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija od Republike Srbije smatra grubim kršenjem međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i završnog Helsinškog sporazuma".

"Niko nema pravo da menja granice država silom i prinudom. Proglašenje "nezavisnosti" Kosova i činjenicu da su ga priznale neke zemlje, uključujući i Češku, smatramo uvođenjem zakona džungle u međunarodne odnose", navodi se u pozivu.

Organizatori protesta u Pragu su naglasili i da žele da žive u svetu u kojem se međunarodni sporazumi poštuju.

"Za nas, Kosovo je bilo, jeste i uvek će biti srpsko. Čak i velike sile su dužne da se pridržavaju međunarodnog prava", zaključuju organizatori protesta.

Skup u Varšavi organizovalo je udruženje "Poljaci za srpsko Kosovo", koje je u pozivnici za protest navelo da "Poljaci dobro znaju šta znači rasparčavanje države i otimanje istorijskih zemalja".

http://www.youtube.com/watch?v=N561gn3o2PA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track