SRBIJA U FINALU: Janko razbio Pospešila

Dejvis kup

SRBIJA U FINALU: Janko razbio Pospešila

Tenis -
Poslednjeg dana Novak Đoković u tri seta savladao Miloša Raonića, a potom je na isti način Janko Tipsarević pobedio Vašeka Pospešila. Za konačnih Srbija - Kanada 3:2
1 / 9

Istorija se ponavlja. Srbija je u finalu Dejvis Kupa!

Pobedom nad Kanađaninom Vašekom Pospešilom (7:6, 6:2, 7:6) Janko Tipsarević je odveo Srbiju u finale Dejvis kupa (ukupan rezultat 3:2), gde će joj kao gost od 15. do 17. novembra rival biti Češka, koja je istim rezultatom bila bolja od Argentine.

Podsetimo, 2010. godine je upravo Tipsa doneo Srbiji plasman u istorijsko finale Dejvis kupa. Janko je tada u odlučujućem petom polufinalnom meču protiv Češke savladao Radeka Štepaneka rezultatom 3:0. Srbija je kasnije savladala Francusku i prvi put u istoriji osvojila trofej.

Kada je u pitanju meč sa Pospešilom u Kombank areni, Janko je prvi set dobio posle ujednačene borbe i taj brejka u kom je izgubio samo tri poena.

Na startu drugog seta Janko je napravio brejk poveo sa 3:0 posle čega je rutinski dobio taj deo igre sa konačnih 6:2. Srpski teniser je zagospodario šljakom u Areni i maksimalno pritiskao Pospešila, koji je delovao sve nesigurnije.

U četvrtom gemu trećeg seta Janko je uspeo da napravi brejk i povede sa 3:1. Srbin je tada sigurnom igrom potvrdio stečenu prednost i trasirao put ka drugom finalu Dejvis kupa.

Janko kao da se uplašio pobede, pa je posle 5:2 Pospešil uspeo da izjednači na 5:5. Tipsarević je na vreme prekinuo seriju rivala i još jednom imao priliku da se na servis rivala bori za pobedu. Nije uspeo te je meč otišao u taj brejk.

A u dodatnom gemu 8:6! Za konačno slavlje i trijumf Srbije, koja će se po drugi put boriti za “salataru”.

Tok meča:

I set

Oba tenisera su odlučnim servisima otvorila prvi set. Najpre je Pospišil bez izgubljenog poena osvojio prvi gem u meču, a onda je Janko uzvratio istom merom (1:1).

U trećem gemu na servis Kanađanina vodila se velika borba na terenu. Janko je imao tri brejk lopte u ovom gemu, ali svaki put kanadski teniser je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije zahvaljujući odličnom servisu. Uz dosta sreće Pospišil je došao do nove prednosti 2:1.

Janko je naredni gem na svoj servis ponovo osvojio bez izgubljenog poena (2:2). Pospišil je u tim momentima osetio bol u desnom laktu i odmah je zatražio medicinski tajm aut. Posle ukazane lekarske pomoći kanadski teniser je nastavio meč.

U naredna četiri gema, nije bilo problema za igrače koji su servirali pa i dalje nema brejka u prvom setu 4:4

Dvanaest gemova bez brejk šansi.

Tipsarević je na startu taj brejka poveo sa 4:0. Posle šet poena bilo je 4:2 za Srbiju. Janko je igrao bolje i dobio prvi set pošto je u taj brejku bilo 7:3

Drugi set

Posle sigurnog servis gema, Janko koristi prvu brejk loptu u meču i vodi sa 2:0.

Tipsarević je lako potvrdio brejk, a Pospešil je potom skinuo "nulu" sa semafora.

Janko sigurno ide kao osvajanju drugog seta. Na njegov servis Kanađanin ne preti, dok se u suprotnom igra ujednačenije. Posle šest gemova rezultat je 4:2. Naredna dva gema Srbin je dobio i došao na korak od pobede.

Treći set

U četvrtom gemu trećeg seta Janko je uspeo da napravi brejk i povede sa 3:1. Srbin je tada sigurnom igrom potvrdio stečenu prednost i trasirao put ka drugom finalu Dejvis kupa.

Posle sedam gemova Srbija vodi 5:2.

Umesto slavlja u Areni je nastavljena drama. Tipsarević je posle gubitka osmog gema, katastrofalno odigrao servis gem i sada je Pospešil stigao do 5:5.

Janko je konačno prekinuo niz Kanade i poveo sa 6:5, a dok on odmara dvoranom odzvanja "Marš na Drinu"! Idemo Jankela, za novo slavlje i drugo finale. Set je otišao u taj brejk.

U dodatnom gemu 8:6 za Janka! Za konačno slavlje i trijumf Srbije, koja će se po drugi put boriti za “salataru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track