Vanja Špiljak: Nemam veze sa ubistvom Đurekovića
Foto: Wikipedia

Negira

Vanja Špiljak: Nemam veze sa ubistvom Đurekovića

Planeta -
Prema svedočenju nekadašnjeg operativca Udbe Vinka Sindičića Krunoslav Prates je za ubistvo Đurekovića osuđen u Nemačoj na doživotnu robiju. Nalogodavac tog ubistva je, po Sindičićevom svedočenju, bio Mika Špiljak

ZAGREB - Vanja Špiljak, sin bivšeg visokog jugoslovenskog funkcionera Mike Špiljaka, negirao je bilo kakvu povezanost njega i njegovog oca sa ubistvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Na osnovu svedočenja nekadašnjeg operativca Udbe Vinka Sindičića, koji se ovih dana pokajao i navodno priznao lažno svedočenje, Krunoslav Prates je za ubistvo Đurekovića osuđen u Nemačoj na doživotnu robiju. Nalogodavac tog ubistva je, po Sindičićevom svedočenju, bio Mika Špiljak, koji je to, kako je rekao, učinio ne bi li sprečio Đurekovića da svedoči o navodnim finansijskim proneverama koje je u kompaniji INA izveo njegov sin Vanja, tadašnji član najužeg rukovodstva kompanije.

Vanja to danas negira, ali ne i svoju povezanost sa prvim predsednikom nezavisne Hrvatske Franjom Tuđmanom o čemu je zagrebački "Večernji list" objavio delove do sada neobjavljenih razgovora.

Vanja Špiljak, je prema tom transkritpu bio "oficir za vezu" između Tuđmana i tadšnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koji su, između ostalog, dogovarali da Hrvatska izveze u Srbiju industrijske proizvode u zamenu za struju.

Iz stenograma snimljenog 1999. godine proizlazi da je Tuđman Špiljaku junioru poveravao da pokrene krajnje poverljive poslove sa Miloševićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track