Vehabija Jašarević: Presuda meni neće zaustaviti druge

Sarajevo

Vehabija Jašarević: Presuda meni neće zaustaviti druge

Crna Hronika -
Jašarević je na završnim rečima rekao da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti sve dok Amerikanci ubijaju muslimane

SARAJEVO - Pazarac Mevlid Jašarević, koji je 28. oktobra prošle godine pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu i za koga je tužilac zatražio da bude osuđen za krivično delo terorizma, poručio je da to neće sprečiti nekog drugog da učini isto.Jašarević je rekao da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti sve dok Amerikanci ubijaju muslimane.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je u završnoj reči u Sudu BiH da pripadnici vehabijskog pokreta u BiH Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, budu osuđeni za krivično delo organizovanje terorističke grupe u vezi sa terorističkim delom i da presudu sačekaju u pritvoru.

Presuda za njih trojicu biće izrečena 6. decembra.

Za organizovanje terorističke grupe zakonom je predviđena najmanja kazna zatvora od pet godina, a za članstvo u terorističkoj grupi najmanje tri godine.

"Optuženi su postupali sa direktnim umišljajem i bili su svesni i hteli da izvrše ovo krivično delo. Jašarević je na ambasadu SAD ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta, ranio policijskog službenika i držao grad u blokadi u kojem je nastupio metež i haos. Svi dokazi govore da su optuženi zajedno pripremali ovaj teroristički napad", rekao je Čampara.

Prema njegovim rečima, Jašarevićeva odbrana pokušava da dovede u pitanje ranjavanje policajca, mada dokazi govore da je on počinilac.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac tvrdi da nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično dlo terorizma, niti da je ranio policajca.

On je rekao da njegov klijent nije došao pred ambasadu SAD tog dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i “mučeničkom smrću sebi obezbedi mesto u raju”.

Advokati drugooptuženog i trećeoptuženog zatražili su u završnoj reči da njihovi klijenti budu oslobođeni optužbi, jer Tužilaštvo nije dokazalo optužbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track