Najnovije vesti

NE PRISTAJU DA IH GURNU U VATRU: Albanci podeljeni uoči skupa o formiranju zajednice opština
Foto: Fonet

Pakleni plan

NE PRISTAJU DA IH GURNU U VATRU: Albanci podeljeni uoči skupa o formiranju zajednice opština

Vesti
Dok predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa tvrdi da će na sutrašnjem skupu odluka o formiranju zajednice albanskih opština na jugu Srbije biti doneta, lider Pokreta za demokratsko delovanje i poslanik u parlamentu Riza Haljimi kaže da odborici te stranke skupu neće ni prisustvovati

PREŠEVO - Dan uoči skupa odbornika albanske nacionalnosti opština na jugu Srbije, za kada je najavljeno osnivanje zajednice albanskih opština, kao pandan Zajednici srpskih opština na KiM, najuticajniji politički predstavnici Albanaca imaju različite stavove o tom pitanju. Portal Kurira ekskluzivno je preneo da Albanci planiraju da formiraju svoju asocijaciju, smatrajući to kao pandan Zajednici srpskih opština na Kosmetu.

Dok predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa tvrdi da će na sutrašnjem skupu odluka o formiranju zajednice albanskih opština na jugu Srbije biti doneta, lider Pokreta za demokratsko delovanje i poslanik u parlamentu Riza Haljimi kaže da odborici te stranke skupu neće ni prisustvovati. Odbornici Partije za poltičko delovanje neće sutra učestvovati na toj sednic jer, kako kaže njen lidr Riza Haljimi, ona nije dobro pripremljena.

Ragmi Mustafa, Foto: Fonet
Ragmi Mustafa, Foto: Fonet

"Sednica je preuranjena jer nisu obavljene najnužnije i najpotrebnije prirpeme a inicijativa je trebala da se pokrene od lokalnih samouprava", rekao je Tanjugu Haljimi. Po njegovoim rečima, prethodno su mišljenja morale da daju sve tri skupštine opština. Sednica je, smatra, zakzana na brzinu i nisu pripremljeni ni odgovarajući dokumenti kao što nisu definisne oblasti i kompetencije kojima bi se ona bavila.

"Nismo se složili sa načinom kako je sazavna a verovatno će bii i održana ali će imati samo političke ne i konkretne efekte što apsolutno nije u intersu ni Albanca ni čitavog stanovništa", rekao je Haljimi. On je podsetio i da Zakon o lokalnim samoupravama predviđa da dve i više opština mogu da formiraju asocijaciju radi ostvarivsanja zajedničkih interesa u okviru kompentancija koje imaju.

Mustafa, međutim, tvrdi da će odluka biti doneta i da je ona u skladu sa regionalnom politikom ukazujući da će na Kosovu biti formirana Zajednica srpskih opština. Za Radio Dukađin Mustafa kaže da smatra logičnim da se za jednake manjine koriste jednaki standardi, preneo je bujanovački portal Tituli.com.

"Mi ćemo da donesemo tu odluku a koliko ćemo moći da je stavimo u funkciju zavisi od drugih političkih događanja u regionu koji se očekuju u buduće...ali bez sumnje zavisi i od odlučnosti zvanične Prištine u razgovorima koje vode sa Beogradom u Briselu", rekao je on. Najavu formiranju te asocijacije predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković ranije danas nije želeo da komentariše, dodavši da će sačekati kako bi se videlo šta će se desiti.

Zoran Stanković
Zoran Stanković

On je istovremeno naglsio da bezbednost na području tih opstina neće biti ugoržzena i ukoliko deo lokalnih Albanaca sutra formira zajednicu albanskih opština. Stanković je dodao i da je inicijator sutrašnjeg skupa predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju i dodao da taj skup, koliko je njemu poznato, policija nije zabranila. On je odbacio svaku mogućnost poistovećivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu sa zajednicom albanskih opština na jugu Srbije, istakavši da tokom brojnih razgovora u Briselu - Preševo, Bujanovac i Međveđa uopšte nisu ni pominjani.

Ideju o formiranju asocijacije albanskih opština aktuelizovao je krajem avgusta predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju. On je za agenciju "Preševa Jone" tada izjavio da "ukoliko Srbi sa severa proglase zajednicu srpskih opština ili autonomiju, onda ćemo i mi iz Preševske doline proglasiti autonomiju sa pravom pripajanja našoj matičnoj zemlji Kosovu".

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...