Najnovije vesti

SLAVIMO SVETU MUČENICU AGATIJU: Žene, njoj se danas pomolite za ozdravljenje i isceljenje
Foto: Srpska Pravoslavna Crkva

Stavljena je na najstrašnije muke zbog ljubavi prema Hristu

SLAVIMO SVETU MUČENICU AGATIJU: Žene, njoj se danas pomolite za ozdravljenje i isceljenje

Vesti
BEOGRAD - Srpska pravoslavna ckrva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetoj mučenici Agatiji, poznatoj i kao Agata Sicilijska.

Istorija je pamti kao hrišćansku mučenicu iz 3. veka, koja je upokojila 251. godine. Agata je rođena u sicilijanskom gradu Palermu. Njeni roditelji bili su blagorodni i imućni. Kada je car Decije Trajan započeo progon hrišćana, Agatija je uhvaćena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana.

 

Zbog njene velike lepote, sudija je poželeo da je uzme za ženu, što joj je i predložio. Agatija mu je na to odgovorila da je ona nevesta Hristova, i da ne može biti neverna svome vereniku.

 

Nakon toga, sudija je stavi na teške muke: Agatija je bila šibana, izvrgavana ruglu, vezivana uz drvo i bijena do krvi. Po tom joj sudija ponovo savetovao da se odrekne Hrista i da tako izbegne dalje muke, na što ona odgovori: „Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude skrušeno mukama“.

 

Tada mučitelj naredi te joj se odseku grudi, pa je onda bace u tamnicu. U tamnici predade dušu svoju Bogu, 251. godine u gradu Katani, u vreme cara Decija Trajana. Njenog mučitelja kazna je stigla brzo, izgazili su ga konji, koji su bez objašnjenja pomahnitali.

 

Ovu sveticu poštuju i katolici i pravoslavci, a posebno žene jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boli. Pravoslavna crkva slavi je 5. februara po crkvenom, a 18. februara po gregorijanskom kalendaru.

 

(EPK/Vikipedija)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...