EVROPA ZA MENE: Dodeljeni grantovi za bolje informisanje o EU
Foto: Fonet Jul 2016

EVROPA ZA MENE: Dodeljeni grantovi za bolje informisanje o EU

Vesti -

BEOGRAD - Mali grantovi za inovativne projekte informisanja o Evropskoj Uniji danas su svečano uručeni organizacijama iz različitih krajeva Srbije u EU info centru u Beogradu, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

Grantove je dobilo 10 organizacija iz različitih krajeva Srbije, lokalne organizacije civilnog društva, bibilioteke, univerziteti i mediji, koji su pobedili na konkursu "Evropa za mene".

Zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji Ivan Knežević rekao je da je dodela malih grantova organizacijama i medijima najbolji način da se građanima jasno objasni složen proces pristupanja EU. Knežević je kazao da raspoložive informacije nisu dovoljne da gradjani shvate ključne politike EU i koliko su one važne. Cilj projekta je da se adekvatnim informacijama razbiju mitovi i unaprede znanja o EU, posebno među mladima, dodao je on.

"Pored toga što obezbeđujemo finansiranje za projekte namenjene lokalnim zajednicama iz kojih su potekli, mi ćemo davati i mentorsku podršku ovim organizacijama", rekao je Knežević.

Šef za štampu, informisanje i komunikacije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Pol-Anri Prese rekao je da istraživanja pokazuju da građani nisu dovoljno informisani o procesu pristupanja Uniji niti kako će im taj proces doprineti u svakodnevnom životu.

"Važno je da građanima Srbije pružimo tačne i jasne informacije o tome šta je EU", kazao je Prese. On je dodao da građani Beograda imaju prednost da lakše dobiju informacije o pristupanju EU, ali da je cilj projekta da se poboljša razmena informacija u drugim gradovima u Srbiji. Dina Rakin, istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je da su grantove u vrednosti do 2.000 evra dobile organizacije da teritorije cele Srbije koje u fokusu imaju različite ciljne grupe. "Projekti su vrlo šaroliki i tematski... i svi su odgovorili na neke vrlo specifične lokalne teme", navela je ona.

Projekat finansijski podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji. Dodela malih grantova je deo projekta Evropa za mene koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji - Sremska Mitrovica i Kraljevo, sa idejom da se ojačaju kapaciteti lokalnih organizacija, ustanova i medija da građanima pruže proverene i korisne informacije o evropskim integracijama.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi detalji tužilaštva! Evo kada se Zoran Marjanović odvojio od ćerkice i kada je usmrtio Jelenu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track