NAJVEĆI PRAZNIK ROMA: I kad se nema, za Đurđevdan mora da se ima!
Foto: Dragan Kadić

Stiže najveći praznik u Roma

NAJVEĆI PRAZNIK ROMA: I kad se nema, za Đurđevdan mora da se ima!

Vesti -

Okupićemo se samo porodično, komšije neće doći... Pa ko da nam dođe kad svi slave? Ovde cela ulica slavi Đurđevdan! U Marinkovoj bari živim od rođenja i ništa se za ove godine nije promenilo kada je o Svetom Đorđu reč, poštujemo tradiciju. Okrenućemo jagnje, kako je red. Da vam kažem, i kad se nema, za Đurđevdan mora da se ima!

Ovako za Kurir o sutrašnjoj proslavi Svetog Đorđa priča Tomislav Mirković iz beogradskog naselja Marinkova Bara, u kome se danas stanovništvo, koje čine pretežno Romi, polako sprema za proslavu svog najvećeg praznika. Pored slave, Tomislav ima još jedan povod za slavlje. Sutra mu je 68. rođendan.

Tomislav Mirković sa unucima Stefanom i Markom
Tomislav Mirković sa unucima Stefanom i Markomfoto: Kurir.rs/Zorana Jevtić

- Najveći poklon mi je što će se okupiti cela porodica. Imamo dve ćerke, tri unuka i jednu unuku, ali i jednu praunuku, Sofiju, koja je naša najveća radost. Brat ima sedam unuka, zamisliti koliko će dece sutra biti u kući - kroz smeh priča Tomislav.

Njegova supruga Zora objašnjava da Đurđevdan oduvek slave tradicionalno, iako nije njihova krsna slava. - Za sutra spremamo slavlje, peče se jagnje, biće torta, a spremam i odlične jagnjeći sarmice. Sutra svi slavimo, ipak je ovo naš najveći praznik... Nas cigana, nismo mi Romi! Jedino što mi kvari sreću je što loše hodam, 20 godina ima dijabetes... A kući treba domaćica, uvek sam uživala da spremam slavu, a ove godine će ipak malo ćerke da mi pomognu. Ako, samo da nam se deca i unuci sakupe u kući - kaže Zora, koju sa suprugom ove godine očekuje još jedna velika proslava - 50 godina braka. Dok napuštamo Tomislava i Zoru oko kojih veselo trčakaju njihovi unuci Marko i Stefan...

U dvorištu Mirkovića svoj red čeka jagnje...
U dvorištu Mirkovića svoj red čeka jagnje...foto: Kurir rs./Zorana Jeftić

Tradicionalno kićenje kapija, ograda i vrata vencima od lekovitog bilja, što simbolizuje očuvanje zdravlja i lečenje bolesti, najavljuju nam za sutra ujutru. Većina neće da se slika, ali svi do jednog zovu da dođemo. - Sutra će biti fešta kakve nema! Skupi se ceo Beograd da nas gleda, u skoroj svakoj kući ima da se vrti nešto na ražnju, bude gozba, muzika, piće. Dođite, naše slave su nezaboravne, nećete zažaliti - kaže jedan od stanovnika Marinkove bare naslonjen na ogradu i dok odlazimo dovikuje nam: "Bahtali Đurdevdan!" - srećan Đurđevdan.

Romi širom Srbije sutra proslavljaju Đurdevdan, svoj najveći praznik, kojim se slavi dolazak proleća. Đurđevdan je nekada označavao završetak hladnog vremena, kada su Romi pokretali čerge na put... Danas je praznik prepun simbolike - venci cveća su za plodnost i rađanje, voda za brisanje grehova i novi početak, a vatra za bolje dane.

Kurir.rs/Jelena Pronić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Đurđevdan - uspomena na Svetog Đorđa koji je strašnom caru rekao ne!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track