Sećanje u Crkvi Ružica

73 GODINE OD UBISTVA DRAŽE MIHAILOVIĆA Pomen Čiča Draži služio otac Nebojše Glogovca (KURIR TV)

Vesti -

Pomen u Crkvi Ružica na Kalemegdanu držao prota Milovan Glogovac, otac pokojnog glumca Nebojše Glogovca, koji je glumio komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini

Prošle su tačno 73 godine od ubistva komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića. Pomen povodom godišnjice u Crkvi Ružica na Kalemegdanu držao prota Milovan Glogovac, otac pokojnog glumca Nebojše Glogovca, koji je u seriji „Ravna gora“ tumačio lik upravo Čiča Draže.

Inicijativu obeležavanja godišnjice pokrenuo je Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), sa predsednikom Žikom Gojkovićem na čelu, kao i Vojislav Mihailović, unuk komandanta Draže i potpredsednik POKS.

- Na ovaj dan je brutalno likvidiran jedan od najboljih Srba u novijoj istoriji. Čovek o čijim delima će se tek govoriti u godinama pred nama, jer se polako oslobađaju istorijske stege koje su pisali pobednici. Naša dužnost prema njemu i svima koji su izginuli boreći se za svoje ideje jeste da prenosimo pravu istoriju. Draža je bio vojskovođa i mučenik. Njegovo ubistvo i sve što je došlo posle toga unakazilo je i unazadilo srpsko društvo - rekao je Gojković za Kurir.

foto: Sonja Spasić

Vojislav Mihailović, unuk pokojnog Draže, kaže da je ponosan na svog dedu.

- Odmalena sam učen da je on bio heroj i istinski srpski patriota, čovek velikog imena, koji se pominjao od Amerike do Pariza. Na današnji dan se u nekoliko stotina crkava u celom svetu održava pomen Draži i, uprkos tome što je prošlo ovoliko godina, sećanje na njega i dalje traje - kaže Mihailović.

foto: Sonja Spasić

Pomenu su prisustvovali i akademik Matija Bećković, članovi SANU, članovi Krunskog saveta, kao i brojni drugi poštovaoci lika i dela Draže Mihailovića.

foto: Sonja Spasić

Kurir / S. S.

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track