GURI IZDAO NAREĐENJE, SVEDOCI ZAPLAŠENI: Dženifer Braš o ubistvu braće Bitići
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

PRITISCI

GURI IZDAO NAREĐENJE, SVEDOCI ZAPLAŠENI: Dženifer Braš o ubistvu braće Bitići

Vesti -

Verujem da je Vlada Srbije očekivala od nas da joj pružimo nešto u zamenu za Radosavljevića. Ne znam šta bi to bilo, izjavila bivša direktorka Kancelarije za Balkan pri Stejt departmentu

Dženifer Braš, bivša direktorka Kancelarije za Balkan pri Stejt departmentu, tvrdi da su svedoci koji su imali saznanja o ubistvu braće Bitići bili previše uplašeni da bi pružili dokaze protiv bivšeg komandanta srpske žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija.

Ona je za Glas Amerike objasnila da je tesno sarađivala sa američkim FBI u potrazi za svedocima, koji možda više i nisu u Srbiji.

- Svi diplomatski susreti sa srpskim zvaničnicima u poslednjih 20 godina su obuhvatili razgovore o ovom pitanju. Tokom posete Beogradu potpredsednika Bajdena, koji je sada predsednički kandidat, to je takođe bilo glavno pitanje o kojem je razgovarano. Verujem da je Vlada Srbije očekivala od nas da joj pružimo nešto u zamenu za Radosavljevića. Ne znam šta bi to bilo - izjavila je Brašova za Glas Amerike.

Ona tvrdi da su američke vlasti već 1999, kada su braća Bitići ubijeni, znale da je komandant logora u kom se ubistvo dogodilo bio Goran Radosavljević Guri.

- Verujemo da je on izdao naređenje za ta ubistva - izjavila je Brašova, uz opasku da je Radosavljević u međuvremenu postao član vladajućeg SNS, gde ima uticajnu ulogu.

Radosavljević juče nije želeo da komentariše navode Brašove.

- Prošlo je 20 godina, davao sam toliko izjava o tome i nemam više šta da kažem. Ko u šta veruje, neka veruje - kratko nam je rekao Radosavljević.

Rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši „slučaj Bitići“ ponovo je usvojio Odbor za spoljnu politiku Američkog kongresa i ona bi trebalo u narednim nedeljama da se nađe na glasanju Predstavničkog doma u punom sastavu.

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto:Dado Đilas, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track