RASTE ANTISRPSKA HISTERIJA NA KOSMETU UOČI IZBORA: Albanci kreću u napad na Srbe da bi osvojili vlast!
Foto: Beta, AP

Opasnost

RASTE ANTISRPSKA HISTERIJA NA KOSMETU UOČI IZBORA: Albanci kreću u napad na Srbe da bi osvojili vlast!

Vesti -

Uoči predizborne kampanje na Kosovu, tamošnji političari su na sve spremni kako bi dobili podršku. Nisu isključeni incidenti upereni protiv srpskog stanovništva, upozoravaju sagovornici Kurira.

Srbi na Kosovu i Metohiji mogli bi da budu na udaru novih ekstremističkih napada Albanaca tokom jeseni! Kako se zahuktava predizborna kampanja kosovskih lidera Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija uoči predstojećih izbora na Kosovu i Metohiji, tako se pojačava antisrpska histerija, upozoravaju sagovornici Kurira.

U borbi za politički opstanak, koja se, kako dodaju, zasniva na što žešćoj propagandi protiv Srba i što jačem veličanju velikoalbanske nacionalne ideje, nisu isključeni incidenti i napadi na Srbe. Već su počeli sa zastrašivanjem i iznurivanjem Srba pošto isključuju vodu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali i provokacijama poput isticanja kosovske zastave na srpskoj tvrđavi na Novom Brdu, gde je nedavno služena katolička misa bez znanja SPC.

Teška jesen

Na moguće zaoštravanje stanja na Kosmetu upozorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno kazao da ne isključuje mogućnost različitih incidenata. Ocenio je da će prištinski izbori dovesti atmosferu kod njih do kulminacije, što zabrinjava.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Čeka nas teška jesen po pitanju KiM. Strateški cilj kosovskih Albanaca je da ovladaju prostorom severnog dela KiM - kazao je on i poručio da neće tolerisati ubijanje srpskog življa i pogrom.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da se s pravom strahuje od nasilja nad Srbima jer se kosovski političari redovno takmiče u pretnjama i zastrašivanju, dok će svi ti pritisci u kampanji biti višestruko jači.

Smeta im kompromis

foto: Dado Đilas

- Postoje još dva razloga zbog kojih su svi na političkoj sceni Albanaca nervozni i zbog čega je opravdano strahovanje od izliva nasilja prema Srbima. Prvo, nijedna od partija Albanaca ne prelazi podršku od dvadesetak odsto, tako da svi oni gledaju na kampanju kao na pitanje života i smrti, možda i bukvalno. Drugi razlog za njihovu nervozu, pa i paniku, jesu snažne diplomatske aktivnosti koje zagovaraju kompromis s Beogradom, a to znači rušenje njihove politike kojom su godinama uveravali svoje birače da je nezavisnost KiM u postojećim granicama svršena stvar i da se o tome nikada neće pregovarati.

I stručnjak za terorizam Marija Đorić tvrdi da je Kosovo u zabrinjavajuće dubokoj političkoj i bezbednosnoj krizi, zbog čega postoji mogućnost ekstremističkih napada na Srbe tokom njihove predizborne kampanje.

Stigao poziv

Haradinajev brat ide u Hag

Specijalni sud u Hagu pozvao je i Dauta Haradinaja, rođenog brata kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, da da iskaz. On je ozloglašen zbog uloge u brojnim zločinima, između ostalog na Radonjićkom jezeru, gde je ubijeno oko 40 Srba, Albanaca i Roma, kao i u improvizovanom zatvoru u Glođanima, koji je bio pod direktnom kontrolom braće Haradinaj.

Nije isključeno da će biti ispitivane i optužbe da su čelnici OVK, među kojima je i Haradinajev brat, bili umešani u vađenje i prodaju organa srpskih zarobljenika tokom rata na KiM.

Otimanje srpskog nasleđa

DŽABA IM ZASTAVA I NA MESECU

Zastava tzv. nezavisnog Kosova uklonjena je juče sa tvrđave na Novom Brdu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prethodno je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić isticanje zastave ocenio kao drsku i beskrupuloznu provokaciju i falsifikovanje istorije, dok su iz Srpske liste poručili da su "mogli tu zastavu da pobodu i na Mesecu, ali on i dalje ne bi bio njihov, kao što ni tvrđava u Novom Brdu i Crkva Svetog Nikole nisu njihove".

Ivica Dačić

PRIZNANJE KOSOVA POVUKLA JOŠ JEDNA ZEMLJA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će sledeće sedmice saopštiti ime 15. države koja je povukla odluku o priznanju KiM, dodajući da je ta država poslala notu Prištini:

foto: Beta Ognjen Stevanović

- Mi imamo kontinuiranu aktivnost sa zemljama koje su priznale KiM ili nemaju jasan stav o Kosovu i krenuli smo od spiska, koje su vlasti u Prištini dale, od 116 zemalja koje priznaju Kosovo. Mi smo demontirali taj spisak i tih zemalja je ispod 100.

Biljana Bojić/Foto:Beta, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track