PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE U RUSIJI SE OBUČAVAJU ZA S-400! Životić: Veoma je važno da imamo obučen kadar!
Foto: Profimedia

UVEŽBAVANJE

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE U RUSIJI SE OBUČAVAJU ZA S-400! Životić: Veoma je važno da imamo obučen kadar!

Vesti -

Naša vojska učestvuje na vežbi „Slovenski štit“, gde će savladati rukovanje izuzetno moćnim naoružanjem. Stručnjaci ocenjuju da je ovo vrlo dobra vest za našu državu

Pripadnici Vojske Srbije se u Rusiji prvi put obučavaju na sistemu S-400, jednom od najmoćnijih raketnih sistema!

Na vežbi „Slovenski štit 2019“ učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a jedinice koje prođu obuku imaće ogromno znanje i moćni zanat u svojim rukama. Iz ministarstva odbrane Ruske Federacije potvrdili su da na poligonu Ašuluk u Astrahanskoj oblasti pripadnici Vojske Srbije učestvuju u uvežbavanju raketnog sistema S-400 i „Pancir“.

Oni se tokom vežbe posluge raketnih sistema suočavaju sa simuliranim masovnim vazdušnim napadom. Izvešće probna lansiranja u teškim uslovima za gađanje ciljeva na malim i velikim visinama, uključujući balističke mete i one koje manevrisanjem izbegavaju pogodak sistema PVO.

Ekspert za bezbednost Ilija Životić kaže za Kurir da je veoma značajno da imamo obučene osobe za upravljanje moćnim sistemom S-400.

foto: Shutterstock

- To se sada dešava prvi put. Ceo narod priželjkuje da Srbija kupi S-400 sistem! Ali i to nije toliko problematično koliko je pitanje ko bi upravljao njime. Sada je i to obezbeđeno zahvaljujući obuci u Rusiji. To je vrlo dobra vest za Srbiju, jer u nekom trenutku mogu da stignu novi raketni sistemi, mi nećemo morati da organizujemo obuku jer ćemo već imati obučene i spremne ljude koji će njima upravljati - kaže Životić.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Printscreen

Dodaje da je raketni sistem S-400 izuzetno moćan i da je više puta testiran u Siriji:

- Kada bi ga Srbija nabavila, to bi vojno osnažilo našu državu. Da smo ga imali 1999. godine, ne bismo doživeli NATO agresiju. Nijedna zemlja koja ga poseduje nije napadnuta.

(Kurir.rs / S. Slamnig / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track