SAD IMENOVALE SPECIJALNOG IZASLANIKA: Mali Tramp rešava Kosovo i Metohiju do kraja leta 2020. godine!
Foto: AP

MISIJA

SAD IMENOVALE SPECIJALNOG IZASLANIKA: Mali Tramp rešava Kosovo i Metohiju do kraja leta 2020. godine!

Vesti -

Opasan igrač Američki predsednik žuri da reši kosovski čvor jer mu je to najbolja karta za naredni mandat, ocenjuju sagovornici Kurira

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, što je poruka da šef Bele kuće želi brzo rešenje kosovskog čvora, najkasnije do kraja leta 2020, ocenjuju sagovornici Kurira.

Koliko je Grenel blizak Trampu, potvrđuje činjenica da je proglašavan za najizglednijeg kandidata za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, ali i naslednika Džona Boltona na funkciji šefa Saveta za nacionalnu bezbednost.

foto: Profimedia

Rešenje pre izbora

Diplomata Zoran Milivojević kaže Bela kuća očekuje deblokadu dijaloga i ukidanje taksa, da se rešenje kosovskog čvora ubrza i da Trampova administracija uknjiži neki poen. - Ovo je poruka Briselu da se Tramp direktno uključuje i diktira tempo pregovora. Rešenje očekuju do leta iduće godine, jer su na jesen izbori - kaže Milivojević.

Značajno je to što SAD dve decenije, još od Ričarda Holbruka, nisu imale operativca zaduženog za zapadni Balkan, a sad ih je dvojica. Osim specijalnog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, u igru je ušao i Grenel, koji će istovremeno zadržati funkciju američkog ambasadora u Berlinu.

Milivojević objašnjava da je Palmer izaslanik Stejt departmenta, dok je Grenel izaslanik Bele kuće, portparol stava i interesa Trampovog okruženja i administracije.

- Grenel je poznat po pritiscima na Nemce da odustanu od izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, koji ide iz Rusije, nastupao je nediplomatski za račun Trampa - ističe Milivojević.

Rat velikih sila

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da je Grenel poznat po mešanju u unutrašnja pitanja Nemačke i da je zbog toga često kritikovan u Bundestagu.

- I SAD i Rusija su 1999. na Balkan slali više izaslanika, a sad se to ponavlja. Upitan je naredni potez Rusije, odnosno Vladimira Putina, jer je ovo rat velikih sila preko Srbije - podvlači Spasić.

On dodaje da imenovanje Grenela ima za cilj brzo rešavanje pitanja KiM.

- I 1995. Bil Klinton je požurivao Dejtonski sporazum zbog predsedničkih izbora. Tako i Tramp požuruje rešenje kosovskog pitanja.

Iz Evropske unije juče su kazali da Grenelovo imenovanje vide kao dobrodošlu pomoć, ali ističu da se zna ko vodi dijalog.

Aleksandar Vučić IZNENAĐEN SAM, VIDEĆEMO U KOM PRAVCU ĆE TO IĆI

foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za njega iznenađujuća vest odluka američkog predsednika da imenuje aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Vučić je rekao da se pregovori Beograda i Prištine već odvijaju pod okriljem EU i da je specijalni izaslanik bio Metju Palmer.

- Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek, od poverenja Trampa, i videćemo u kojem će smeru to da ide - rekao je Vučić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost DOBRA VEST ZA SRBIJU

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da imenovanje Grenela može biti veoma dobra vest za Srbiju.

- Ovo rešenje danas je makar za milimetar pomerilo bliže ostvarenje srpskih nacionalnih interesa nego što je bilo juče. Bez SAD nema kompromisnog rešenja za Kosovo - kazao je Rajić i dodao da imenovanje Grenela govori da se lično Tramp odlučio da se uključi u ceo proces jer je ambasador u Berlinu direktni njegov kandidat.

- To je njegov prijatelj i politički kadar - naveo je Rajić.

Ko je Ričard Grenel

ambasador SAD u Berlinu od 2018. bivši diplomatski pomoćnik Bušove administracije dugogodišnji komentator Foks njuza bio direktor za komunikacije za četiri američka ambasadora pri UN politički i medijski savetnik za republikanske političare i kampanje 2009. osnovao „Kapital medija partners“, međunarodnu kompaniju za komunikacije podržava desnicu u Nemačkoj prvi deklarisani homoseksualac u Trampovoj administraciji pritiskao nemačku vladu da odustane od gasovoda „Severni tok 2“ tražio od Nemačke da umesto ruskog, kupuje američki gas Koliko je Grenel blizak Trampu, potvrđuje činjenica da je proglašavan za najizglednijeg kandidata za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, ali i naslednika Džona Boltona na funkciji šefa Saveta za nacionalnu bezbednost.

(Kurir.rs / Kristina Vasković / Foto:AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track