Ministar poljoprivrede Nedimović: Građani u Srbiji će znati šta jedu, dobili smo generalštab za bezbednost hrane
Foto: Tanjug / Milica Nikolić

Ministar poljoprivrede Nedimović: Građani u Srbiji će znati šta jedu, dobili smo generalštab za bezbednost hrane

Vesti -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EK u Srbiji, Sem Fabrici, obišli su danas Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane i fito laboratoriju sa bankom biljnih gena, koje su počele da rade nakon dobijanja potrebnih sertifikata.

foto: Tanjug / Milica Nikolić

Nedimović je tom prilikom rekao da posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra sa akreditacijom dobijenog od sertifikaiconog tela dobijen srpski generalštab za bezbednost hrane.

Ovim se, kazao je minitar, uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju, a ispunjavanju i standardi za izvoz, uz podsećanje da su najveća tržišta srpske hrane EU i zemlje okruženja. Jako važno da posle 20 godina stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorija, nego samo da one rade, rekao je on i dodao da će sada ući u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika.

foto: Tanjug / Milica Nikolić

Istakao je da posle akreditovanja laboratorija mikotoksini, jedan od njih je aflatoksin, neće morati više da se šalju uzorci u inostranstvo, ispitivaće se i prisustvo pesticida i drugih materija.

- Mislim da će se neki jako ljutiti na nas, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji jer će u svakom trenutku znati šta jedu jer će to biti na nezavisan način utvrđeno od strane države - rekao je Nedimović.

Srbija je za laboratorije do sada za opremanje izdvojila osam miliona evra, EU donila 7,5 miliona evra, a ostalo do 20 miliona bili su troškovi, objašnjeno je i naglašeno da je država obezbedila novac da laboratorija u narednom periodu funkcioniše.

Šef delegacije evropske komisije u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da Srbija posle akreditovanja ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji ali i za izvoznike, jer oko 70 odsto srpskog izvora ide na tržište EU.

foto: Tanjug / Milica Nikolić

Donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane , rekao je on i dodao da je laboratorija bila jedan od merila u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU.

Fabrici je naglasio da je glavno pitanje bila nezavisnost laboratorije, i ona nezavisna i treba da bude u kontroli kvaliteta hrane u Srbiji.

(Foto:Tanjug / Milica Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track