NOVI SAD GRAD PO MERI GRAĐANA: Besplatni vrtići, knjige za prvake, podsticaj za biznis
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

Ovako se vodi vojvođanska prestonica

NOVI SAD GRAD PO MERI GRAĐANA: Besplatni vrtići, knjige za prvake, podsticaj za biznis

Vesti -

Vlast u Novom Sadu tokom 2019. godine obezbedila znatne finansijske olakšice za mnoge kategorije stanovništva

Novi infrastrukturni projekti, podsticanje preduzetništva, zaštita životne sredine, briga o najmlađima i potomstvu, razvoj turizma i povećanje broja gostiju iz inostranstva, samo su neke stvari koje su u Novom Sadu obeležile godinu koja je na izmaku.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da im je, pre svega, cilj bio osluškivanje prioriteta različitih kategorija građana i trudili su se da im se izađe u susret. - Želja nam je da pokažemo da je grad ojačao, zahvaljujući građanima, privredi... Ove godine smo prvi put prvacima kupili komplet udžbenika. Pokazaćemo da vodimo računa o svim delovima grada, a korigovaćemo i cenu prevoza za građane iz prigradskih naselja. Posle 40 godina izaći ćemo s konkretnim projektom za rekonstrukciju Spensa. Kada je reč o tituli evropske prestonice kulture, na najbolji način ćemo predstaviti i Novi Sad i Srbiju - rekao je nedavno Vučević.

Besplatni vrtići

Sjajna vest obradovala je početkom decembra roditelje jer je doneta odluka da vrtić od 1. januara bude besplatan za sve mališane. - Boravak oko 16.500 dece u vrtićima u Novom Sadu potpuno će finansirati Grad. Želimo na taj način da pomognemo pronatalitetnu politiku - najavio je Vučević.

Uključen u borbu za natalitet, Novi Sad finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, tako što se do 220.000 dinara izdvaja po korisnici. U planu je i izgradnja stanova za mlade bračne parove po povlašćenim cenama.

Više turista

Podatak da je za prvih 10 meseci ove godine uplata boravišne takse iznosila više od 43 miliona dinara, sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuje koliko je turizam značajna privredna grana Novog Sada.

Tome umnogome doprinosti Exit, koga je pre nekoliko dana Svetski atlas uvrstio na prvo mesto liste sedam najvećih muzičkih festivala sveta. Exit, kao višestruko nagrađivani letnji festival, čija posećenost broji preko 200.000 ljudi iz najrazličitijih zemalja sveta, i ranije je bio proglašavan za najbolji evropski festival i to u konkurenciji od 350 festivala iz više od 35 zemalja.

Ozelenjavanje grada

Na inicijativu prvog čoveka vojvođanske prestionice Vučevića, pre tri meseca formiran je tzv. Savet za ozelenjavanje grada.

Zadatak Saveta, čiji su članovi ugledni profesori Poljoprivrednog fakulteta i stručnjaci sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, jeste da analizira stanje zelenih površina i predlaže mere za povećanje ozelenjavanja i pošumljena površina. - Cilj nam je da Novi Sad zaista postane zeleni grad koji uvažava protokole zaštite životne sredine i visoko vrednuje ekološke teme. Pomoć najstručnijih lica na tom polju nam je više nego dobrodošla - istakao je Vučević.

Nova parking-mesta

Izgradnjom jedne nadzemne i tri podzemne javne garaže u užem gradskom jezgru, Novi Sad na strateški način rešava nedostatak parking-mesta, kao jedne od najučestalijih propratnih pojava urbanog razvoja grada. Ovim će na racionalan način biti rešen problem mirujućeg saobraćaja i stvoreni preduslovi za uređenje gradskih trgova.

Podsticaj ženskom preduzetništvu

Koliki je značaj ženskog preduzetništva najbolje pokazuje činjenica da je za njegovo podsticanje Novi Sad nedavno izdvojio 12 miliona dinara. U želji da osnaži i pomogne vrednim i hrabrim ženama koje su se odlučile na pokretanje sopstvenog biznisa, Novi Sad im je uručio nepovratna sredstva, pa je čak 39 žena sa teritorije Novog Sada iz različitih branši dobilo novac za pokretanje ili unapređivanje postojećeg biznisa.

Prestižno Prestonica mladih

Novi Sad ponosno je nosio titulu Evropske prestonice mladih, koju je pre nekoliko dana predao sledećem gradu. Grad nije ni sanjao kakva će sredina postati zahvaljujući ovoj tituli, kakvi će se sve projekti i programi realizovati i na koji način će poboljšati položaj mladih u Novom Sadu. Ova titula je samo osnažila želju Grada da zadrži mlade u njemu, da stvori sredinu u kojoj se mladi angažuju i imaju svoje mesto u društvu.

Važna titula Prestonica kulture

Novi Sad je prvi grad van EU koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. U okviru projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ na mestu nekadašnje industrijske zone grada Kineske četvrti formira se još jedan gradski centar namenjen mladima - Kreativni distrikt. - Sačuvaćemo naše industrijsko nasleđe obeležavanjem objekata budućeg Kreativnog distrikta, tako što ćemo na zapuštenom i potpuno neiskorišćenom prostoru stvoriti novu vrednost - rekao je Vučević.

J. Jovanović Foto: Shutterstock, Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track