SRBIJA RASKIDA S NEMCIMA SPORAZUM O MEDICINARIMA: Preko države otišlo svega 70 sestara za godinu dana
Foto: Shutterstock

Efekti

SRBIJA RASKIDA S NEMCIMA SPORAZUM O MEDICINARIMA: Preko države otišlo svega 70 sestara za godinu dana

Vesti -

Obustavljanje saradnje NZS sa GIZ neće bitno smanjiti odliv medicinskih radnika u Nemačku jer je za četiri godine oko 6.000 njih, uglavnom sestara i tehničara, otišlo u sopstvenoj režiji

Za četiri godine, prema podacima Fiskalnog saveta, iz Srbije je otišlo 6.000 zdravstvenih radnika, od čega većina medicinskih sestara i tehničara, što je jedan od glavnih razloga planiranog raskida ugovora naše države s GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) o odlasku radne snage u tu zemlju. Međutim, preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), koja ima ugovor s GIZ, lane je otišlo svega 70 sestara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Potpisano 2013.

Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike najavio je da će sledeće godine biti razmotreno raskidanje ugovora s Nemačkom, a ovogodišnji konkurs za odlazak medicinskih sestara na rad u Nemačku je „zaustavljen“. Đorđević za Kurir kaže da je stav države da moramo da se izborimo sa ekonomskim migracijama:

- U toj nameri resor kojim rukovodim u potpunosti podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića i njegovu borbu za svakog našeg građanina. Iz tog razloga sam naložio da se odmah obustavi dalji odlazak naših radnika tako što ćemo suspendovati ovaj sporazum. Direktor NSZ obavestio je drugu stranu, koja je imala potpuno razumevanje za ovakvu našu odluku. U 2019. otišlo je 70 medicinskih sestara posredstvom NSZ. Takođe, razmotrićemo put za prekid sporazuma u skorijem periodu, a do tada će ovaj sporazum biti suspendovan.

Konkursi za odlazak medicinskog osoblja u Nemačku preko NSZ sprovode se od 2013.

foto: Marina Lopičić

Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, smatra da je odluka o obustavljanju odlaska medicinskih sestara u Nemačku dobra.

Samo sa biroa

- Preko NSZ iz Srbije ode 110 sestara godišnje i to su samo nezaposlene medicinske sestre. Međutim, najveći broj sestara ne ide preko NSZ, već odlaze samostalno ili preko agencija. U Srbiji niko nema tačnu evidenciju koliko je medicinskih radnika otišlo iz zemlje, ali prema podacima Fiskalnog saveta, za poslednje četiri godine otišlo je 6.000 zdravstvenih radnika. Od tog broja, većina su sestre i tehničari, i manji broj lekara. Naše medicinske sestre u Nemačkoj rade kao negovateljice pacijenata. Odluka o obustavljanju saradnje je dobra, ali mislim da odlazak time neće biti zaustavljen jer, da bi se medicinski kadar zadržao, potrebno je dodatno povećanje plata i obezbeđenje boljih uslova rada - naglašava Savić.

(Kurir.rs / S. Tomčić / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track