PREDSEDNIK FRANCUSKE PISAO KURTIJU: Albanci da ukinu takse nakon toga moguć samit o KiM u Parizu
Foto: AP / Gonzalo Fuentes

JASAN

PREDSEDNIK FRANCUSKE PISAO KURTIJU: Albanci da ukinu takse nakon toga moguć samit o KiM u Parizu

Vesti -

Makron kaže da je spreman da, zajedno sa Angelom Merkel, posreduje u dijalogu Beograda i Prištine o Kosovu. Pre toga, prištinska vlada mora da ukloni barijere

Nakon Amerike, i Francuska je zatražila od Albanaca da hitno ukinu takse na srpsku robu!

Naime, francuski predsednik Emanuel Makron uputio je pismo premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju u kom je zatražio hitno ukidanje taksa na srpsku robu kako bi se omogućio nastavak dijaloga Beograda i Prištine o KiM. Makron je, takođe, u pismu izrazio želju da Francuska posreduje u mirovnim pregovorima između Beograda i Prištine.

- Prvi korak bi trebalo da bude nastavak dijaloga, za koji sam spreman da posredujem organizovanjem samita u Parizu uskoro, s liderima Kosova i Srbije, u saradnji s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom - napisao je Makron.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je sve ovo znak da EU i francuski predsednik, nakon formiranja vlade u Prištini, imaju zahtev za deblokadu dijaloga.

foto: EPA / MALTON DIBRA

- Ovo nije takmičenje zapadnih sila, već pokušaj Merkelove i Makrona da uhvate priključak sa SAD, da Evropa ne ostane po strani i da ne dozvole da se pitanje KiM rešava bez EU. Pokušavaju da idu u korak s dinamikom SAD - navodi Milivojević.

Podsetimo, prethodno je i državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao vlasti u Prištini na hitno ukidanje taksa na srpsku robu.

(Kurir.rs / Foto:AP / Gonzalo Fuentes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track