GRAĐANI PANIČNO KUPUJU: Bezumni juriš na prodavnice, virus najlakše napada u redovima
Redovi bespotrebni i opasni... Građani su opet pohrlili u prodavnice, Foto: Zorana Jevtić

Histerija

GRAĐANI PANIČNO KUPUJU: Bezumni juriš na prodavnice, virus najlakše napada u redovima

Vesti -

Važna je racionalna kupovina, a ne pravljenje zaliha, poručuje psiholog

Nakon najave najdužeg policijskog časa od 60 sati za vikend, koji počinje danas u 17 časova i traje sve do ponedeljka u pet ujutro, u prodavnicama širom Srbije stvorili su se kilometarski redovi građana koji su histerično kupovali sve što im dođe pod ruku, kao da se spremaju za sudnji dan.

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava za Kurir da su gužve u prodavnicama odraz panike i straha građana od toga šta bi još sve moglo da se dogodi.

foto: Kurir

Nema razloga za strah

Prema njenim rečima, međutim, nema razloga ni za strah, a još manje za paniku. - Neće se dogoditi ništa, dosad je više puta dokazano da u radnjama u Srbiji nema nestašice. Nismo zatvoreni na godinu dana, nego će policijski čas ovog vikenda trajati malo duže, i to zbog zdravlja svih nas. Sve i da nas zatvore na godinu dana, koricu hleba i vode ćemo svi imati i sigurno je da nećemo umreti od gladi. Važna je racionalna kupovina samo onoga neophodnog, a ne pravljenje zaliha, da skupljamo u radnjama koješta. Nije vreme za paniku i očajanje, već da svi zajedno izađemo iz ovog - kaže Jankovićeva i dodaje da se „više ne stoji u redovima za prestižno letovanje ili firmiranu tašnu, već u redovima za namirnice“, što treba ljudima da ukaže i na prave vrednosti u životu.

Neverovatno lako se širi... Animacija kako se širi koronavirus od jednog  iskašljavanja ili kijanja
Neverovatno lako se širi... Animacija kako se širi koronavirus od jednog iskašljavanja ili kijanja

Kobne kapljice

Upravo u redovima ispred radnji i u samim prodavnicama vreba koronavirus, a da većina potrošača toga nije ni svesna. Naime, zastrašujuća animacija koju su spremili naučnici sa univerziteta Alto u Finskoj pokazuje kako samo jedno kašljanje može lako da zarazi prisutne u radnji.

Naučnici su prikazali da kapljice samo iz jednog kašlja ili kijanja ostaju u vazduhu nekoliko minuta, a da za to vreme mogu da zaraze ljude u dva okolna reda, odnosno rafa u supermarketu. - Ako morate u radnju, idite što je ređe moguće i ostanite tamo što kraće - poručio je Vile Vuorinen, naučnik sa finskog univerziteta Alto koji je radio na ovoj simulaciji.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track