ŠAPIĆ O MOGUĆNOSTI DA UĐE U VLADU: Nisam arogantan ali ne prihvatam ucene, od svoje politike neću odustati
Foto: Dado Đilas

LIDER srpskog patriotskog saveza

ŠAPIĆ O MOGUĆNOSTI DA UĐE U VLADU: Nisam arogantan ali ne prihvatam ucene, od svoje politike neću odustati

Vesti -

Nikad me niko od političara nije nazvao Gangula. Ako mi to ne kažu uživo, ne interesuje me šta onda pišu po Tviteru, kaže lider Spasa

Aleksandar Šapić, lider Spasa, jedne od tri političke partije/koalicije koje su, uz stranke manjina, uspele da uđu u Skupštinu Srbije, kaže da nijedan razgovor neće odbiti, pa ni onaj sa SNS o eventualnom ulasku u buduću vladajuću koaliciju. Međutim, dodaje, postoje načela i principi od kojih neće odustati čak i po cenu da ne uđe u vlast.

Da li ste ponosni na rezultat na Novom Beogradu? To je jedina opština u Beogradu u kojoj SNS nije pobedio.

- Žao mi je što izlaznost nije bila veća. Dobio sam oko 43 odsto podrške, ali je na ove izbore na Novom Beogradu izašlo 35.000 ljudi manje nego prošli put. Skoro 40 odsto manje, kao i u celom Beogradu. Mislim da rezultat na Novom Beogradu ne odražava do kraja stav Novobeograđana i da bi bio drugačiji da je izlaznost bila veća. Neću reći u kom pravcu drugačiji, ali sigurno drugačiji. U svakom slučaju, i ovakav rezultat na 35 odsto u jednom političkom cunamiju koji se desio u Srbiji... vidi se koliko moj rezultat ima težinu. Kad pogledate Vračar i Stari grad, nekad neosvojive tvrđave za SNS, onda moj rezultat ima drugu dimenziju potpuno.

Kad se završi proces i ako bude da ste pobedili, da li ostajete pri svom stavu da ćete zvati sve na razgovor?

- Naravno, uvek.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, da li očekujete poziv SNS za pregovore o formiranju Vlade?

- Šta god da kažem, može zvučati neprikladno, iz prostog razloga što ja imam četiri odsto, a SNS ima dve trećine parlamenta i oni su ti koji odlučuju s kim žele da razgovaraju. Mogu da kažem ono što sam rekao i pre izbora, a to je da nijedan razgovor ni sa kim neću odbiti, pa naravno ni sa SNS.

Na razgovorima sa SNS, ukoliko ih bude, koja je linija ispod koje nećete ići?

- Moj stav od pre izbora se nije promenio, razgovaraću sa svakim ko bude želeo da razgovara sa mnom. Spreman sam da se dogovorim sa svakim s kim mogu da postignem streteški cilj i uspemo da nađemo zajedničke imenitelje. Od svoje politike odustati neću, niti ću preći preko svojih ljudskih načela. U tim okvirima će moji razgovori uvek ići sa svakim ko bude želeo sa mnom da razgovara.

Ne odustajete od svojih načela ni po cenu ulaska u vlast?

- Ne, naravno da ne. Da sam želeo da budem deo vlasti po svaku cenu, mogao sam to i ranije. Meni nije trebao Spas, stranka, izbori za to. U poslednjih 10 godina imao sam mogućnosti da budem na daleko višim funkcijama, i u ovoj i u prošloj vlasti, jer sam neko ko ne nanosi mnogo političke štete, a mogu dosta da doprinesem. Međutim, izabrao sam da pravim stranku, organizaciju, da imam politički program. Na kraju, mislim da sam jedan od retkih, ako ne i jedini, s kojim se niko nije lako dogovorio.

Znači, tvrd ste orah?

- Ne, nisam tvrd orah, samo se trudim da budem dosledan. I za to plaćam cenu. Nisam arogantan, prepotentan, osion... Nikome ne postavljam uslove, ali i ne prihvatam uslovljavanje. Na prošlim izborima na Novom Beogradu sam pobedio daleko ubedljivije nego što je sada situacija i ponudio sam svima, pa i SNS da budemo deo zajedničke vlasti na opštini. Nismo se dogovorili jer je njihova lokalna organizacija sa Novog Beograda počela da me uslovljava i traži određene stvari koje moram da uradim da bi oni postali deo vlasti. I meni bi bilo daleko lakše, ne meni nego svim Novobeograđanima, da smo zajedno ovde bili vlast jer bismo mnogo više stvari uspeli da uradimo da je postojala ta vertikala opština - grad - republika. Međutim, to što su oni tražili ja jednostavno nisam mogao da prihvatim.

Prozivali su vas mnogi političari zbog nedostatka političke karijere, lapsusa, govorili da ste Gangula. Šta sada imate da im poručite kada ste uspeli da uđete u Skupštinu?

- Meni to nikad niko nije rekao kada sam bio prisutan. Onaj ko ima nešto da mi kaže, a ne kaže kad ima priliku uživo, ne interesuje me onda šta piše po Tviteru ili kad popije dve rakije u kafani. I zec kad se napije, preti medi, tako kaže legenda.

(Kurir.rs / Katarina Blagović / Foto:Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track