ACA TRAKTOR NIKAD NIJE SPAVAO I SVE JE MOGAO DA URADI: Upoznajte najveću legendu radnih akcija stare Jugoslavije!
Uvek na čelu... Aca Traktor, Foto: Printscreen

PUN ENERGIJE I UVEK SPREMAN ZA ŠALU I DA POVEDE KOLO

ACA TRAKTOR NIKAD NIJE SPAVAO I SVE JE MOGAO DA URADI: Upoznajte najveću legendu radnih akcija stare Jugoslavije!

Vesti -

Aleksandar Radojičić, poznat kao Aca Traktor, smatra se najvećom legendom radnih akcija u vreme nekadašnje SFR Jugoslavije.

Rođen 1950. u selu Paljuvi kod Uba, imao je teško detinjstvo, a kada je sa 11 godina pobegao na svoju prvu radnu akciju, počela je da se piše istorija.

Uporan i vredan kakav je od malena bio, u radu je pronalazio spas za siromaštvo u kakvom je proveo detinjstvo.

"Bili smo skromna i složna porodica", kaže Aca Traktor dok sa ponosom priča o roditeljima, koji su se mučili da deci namire osnovne životne potrebe.

Sa nepunih 11 godina priključio se Brigadi sa Uba i otišao u Debar u Makedoniju na Saveznu radnu akciju i zadržao se tri meseca! Kako priznaje, maštao je da bude deo tog stroja sa zastavama. I postao je, ne samo deo, već vođa.

U čast čuvenog udarnika nedavno je objavljena knjiga "Ja, Aca Traktor", koja nije u prodaji, ali ima samo jedan cilj - da se ne zaboravi najveće ime čoveka, iz velikog progresa kada su studenti napravili Jugoslaviju, gradeći auto-puteve, pruge, zgrade, kuće i sve što je trebalo.

foto: Printscreen

Nema radne akcije u Jugoslaviji na kojoj nije bio, a išao je da pomaže i u inostranstvo. Svako ko je upoznao Acu Traktora i bio sa njim na radnoj akciji, ima samo reči hvale.

Kažu, bio je "momak za sve". Nije bilo posla koji nije mogao da završi i sve je to radio ćutke, nikad ne pitajući "Zašto"? Takav je bio i kada je postao komandir.

Uvek pun energije i elana, ali i spreman za šalu i igru, kad god se povede kolo - Kozaračko. Bio je neumoran. Oni koji ga poznaju verovali su da Aca nikada ne spava, jer kad oni legnu, on je budan, a isto je i kada se ujutru probude. I uvek je u pokretu.

Svedoci onog vremena tvrde da je Aca Traktor neponovljiv lik!

Inače, Aleksandar Radojičić je ceo radni vek proveo za volanom autobusa GSP Beograd. Do poslednjeg dana i do penzije ostao je čestit, s uverenjem da je sebe dao za sve nas, za svakog Jugoslovena.

Jedan od inicijatora knjige o Aci Traktoru je i čuveni novinar i dugogodišnji urednik u Radio-televizije Srbije Vojkan Milenković. Najveća sreća bi mu bila, kaže, da Aca dobije nacionalnu penziju. Seća se godina kada je Aca bio vođa čuvene Brigade "Beograd".

Vojkan Milenković
Vojkan Milenković foto: Printscreen

- Svaki put i svage godine bih se sve više oduševljavao Acom, kao čovekom i akcijašem. Starao sam se da članovi brigade, ili radne akcije budu redovni gosti "Beogradske hronike". Tada sam vodio i jednu neobičnu politiku prema muzici. Ko ne dođe na moj poziv u naselje Radne akcije da uveče gostuje uz logorsku vatru i zabavi udarnike, nije mogao više da gostuje u Beogradskoj hronici. Skoro svi su se odazivali. Sećam se da su Vesna Zmijanac i Milan Babić, između ostalih, bili redovni gosti, ne samo da zabave učesnike, već su s ponosom uzimali lopate i krampove i pomagali - zaključuje Milenković i navodi da je nedavno sreo Acu Traktora.

- Na jednom skupu veterana video sam Acu. Ostao je isti, pošten, čestit vredan, jedan jedini Aca Traktor - podseća Milenković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja