MALA REMETA-IZVOZ-INDIJA: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji
Foto: Marina Lopičić

MALA REMETA-IZVOZ-INDIJA: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji

Vesti -

Jutros su ka Indiji krenula četiri šlepera/kontejnera prve isporuke domaćih jabuka, sa plantaže Atos Fructum, u Maloj Remeti. U prvoj isporuci za Indiju je izvezeno 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra.

"Od druga Tita nismo izvozili jabuku u Indiju, a čak ni tada, procerio sam. Ovo je veliki podsticaj razvoju sektora jabuke u Srbiji, a sledeći korak je tržište Kine, sa kojima smo već dogovorili saradnju, čekamo da dobijemo sertidikat", izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je zajedno sa ambasadorom Indije S. Bhattacharjeeom.

Ambasador Indije je rekao da je ovo veliki dan za tu zemlju.

"Indija uvozi razne proizbodeni eobu šieom sveta, ukupne vrednosti od oko pola biliona dolara godišnje, a uvoz je oko 200 miliona dolara. Uveren sam da Srbija ima i drugo kvalitetno voće koji može izvoziti u našu zemlju", rekao je ambasador, ocenujući saradnju dve zemlje kao izuzetno uspešnu.

Ministar Nedimović je najavio da će biti izvezeno ukupno oko 200.000 tona jabuke, najveći deo u Rusiju, veliki deo u Veliku Britaniju, te da Srbija izvozi u 40 zemalja sveta.

Mitar Deurić, vlasnik Atos Fructuma je rekao da očekuju da prvi kontigent jabuka, koji je jutros krenuo na Indiji, za 25 do 30 dana stigne u luku u toj zemlji.

(Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track