RAT KLANOVA! KRIMINOLOZI O SITUACIJI U PODZEMLJU: Mafijaši se međusobno čiste i iz predostrožnosti
Foto: Nemanja Nikolić

ubistva

RAT KLANOVA! KRIMINOLOZI O SITUACIJI U PODZEMLJU: Mafijaši se međusobno čiste i iz predostrožnosti

Vesti -

Stručnjaci se slažu da država mora da stane na put kriminalcima, koji prave imperiju na novcu i moći, zbog čega postaju drski

Proteklih meseci svedoci smo nekoliko likvidacija koje su se u ratu kriminalnih klanova dogodile u Beogradu, ali i van granica naše zemlje, a krimiolozi smatraju da država mora da stane na put mafiji, i kako ocenjuju, situacija nije bezazlena, ali nije ni dramatična.

Povezana ubistva

Podsetimo, poslednje u nizu mafijaško ubistvo dogodilo se prošle nedelje u novobeogradskom naselju Belvil, kad je muškarac s kacigom na glavi ispalio više hitaca u Bojana Mirkovića u garaži zgrade, a zatim pobegao električnom biciklom. Nešto manje od mesec dana pre toga, u garaži TC "Ušće" na Novom Beogradu ubijen je Aleksandar Šarac, a istražitelji su otkrili da su se Mirković i Šarac poznavali, kao i da su sarađivali s pripadnicima škaljarskog klana. Istovremeno, policiji je prijavljen nestanak više osoba koje se dovode u vezu s klanovima, a čija sudbina nije otkrivena.

foto: Marina Lopičić

- Mafija pravi imperiju na novcu i moći. Kad izgrade tu imperiju, postaju drski. Više ne razmišljaju o tome kako će da ubiju i to je njihova poruka moći - rekao je juče Marko Nicović, član svetske organizacije šefova policije, gostujući na televiziji Pink. Nicović smatra da u lancu kriminala ginu i oni koji su najmanja pretnja. - Oni ljude koji mogu da im zasmetaju, oni njih čak i preventivno likvidiraju, zato te žrtve nemaju obezbeđenje. Krajnje je vreme da se preduzmu oštre mere - zaključuje Nicović.

Sude i presuđuju

Kriminolog Zlatko Nikolić je, gostujući u istoj emisiji, ocenio da se na beogradskim ulicama dešavaju okršaji crnogorskih i srpskih klanova.

foto: Dado Đilas

- Manje je dizanja džipova u vazduh, već su počele direktne likvidacije na ulicama. Nisu bezazleni, ali nije ni dramatično - smatra Nikolić i dodaje da je država snažnija od mafije, ali da mafiju svakako ne treba shvatati olako. Božidar Spasić, bivši operativac DB, istakao je "da mafija sudi i presuđuje kriminalcima", kao i "da ima svoj paralelni sistem".

Svi na meti

Ubijali od vođa do nižih saradnika

Kako smo pisali, 2020. godina počela je krvavo. U januaru je u Beogradu, i to pred decom ispred škole, likvidiran Marko Vuković, kum navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Potom je u Atini smaknut prvi čovek škaljarskog klana Igor Dedović i njegov saradnik Stevan Stamatović. "Škalajrci" su u julu pretrpeli još jedan udarac kad su na Krfu izrešetani Alan Kožar i Damir Hadžić. Gubitaka je bilo i na drugoj strani, a Radoje Zvicer teško je ranjen u Kijevu.

Krvavi niz nastavio se i u oktobru i novembru u Beogradu, gde su ubijeni nižerangirani saradnici "škljaraca". Na meti se našao i Jovan Vukotić, jedan od navodnih vođa škaljarskog klana, a izbegao je smrt u oktobru u Kotoru, kada su njegovi telohranitelji razoružali napadača.

Kurir.rs - B. T.

Foto: Nemanja Nikolić, Marina Lopičić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja