Najnovije vesti

DR PREDRAG TERZIĆ, GRADONAČELNIK KRALJEVA: Život ne sme da stane
Foto: Zorana Jevtić

Intervju

DR PREDRAG TERZIĆ, GRADONAČELNIK KRALJEVA: Život ne sme da stane

Vesti

Svi započeti projekti nastavili su se, a planiraju se i nove investicije tokom sledeće godine

Situacija u Kraljevu u poslednje dve nedelje je zabrinjavajuća. Svakodnevno imamo veliki broj zaraženih. Deo Opšte bolnice Studenica pretvoren je u kovid, a pored Kraljevčana, leče se i građani iz Vrnjačke Banje i Raške, sumira na početku razgovora za Kurir gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić trenutnu epidemiološku situaciju u tom gradu. - Rezervoari sa dezinfekcionim sredstvima nalaze se na pet mesta u gradu. Svako veče se dezinfikuje prostor ispred zdravstvenih ustanova, Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji i vrtića. Uz pomoć vojske postavili smo šatore ispred kovid ambulante, a inspekcijske službe obavljaju stalni nadzor poštovanja epidemioloških mera - navodi gradonačelnik, dodajući da, uprkos svemu, mora da se vodi računa i o privredi kako bi nastavila da funkcioniše.

- Uz pomoć Vlade i predsednika Vučića, Kraljevo nastavlja sa infrastrukturnim projektima. Gradi se nova zgrada Osnovne škole „Sveti Sava „ u Ribnici , za koju je izdvojen 391 milion dinara, a završava se i poslednja faza izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje, vrednosti 130 miliona Grade se stanovi za snage bezbednosti u naselju Voćareve livade, svega tri kilometra od centra, a oni će moći da ih kupe po ceni od samo 400 evra za kvadrat. U prvoj fazi se gradi 200 stanova, a ukupne potrebe su 946 stanova. Ratni vojni invalidi i porodice palih boraca takođe će imati mogućnost da kupe ove stanove. U Ribnici je rekonstruisana i ambulanta uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja, vrednosti 32 miliona dinara, izgrađena su dva tržna centra, a u budućnosti, pored Nove hale sportova, planira se i izgradnja zatvorenog bazena. Zato se s pravom ističe da je Ribnica postala novo Kraljevo. Na teritoriji Kraljeva je započeta i gasifikacija ukupne vrednosti čak 32 miliona evra i na taj način će naši sugrađani koji žive u prigradskim naseljima imati mogućnost da se greju na gas. Time ćemo uticati na smanjene zagađenja, a građani će se grejati na mnogo efikasniji način. Izgrađen je i vrtić na Beranovcu, u šta je uloženo više od 60 miliona dinara, od čega je naš dobrotvor iz Kanade Milomir Glavčić obezbedio 200.000 evra. Tu je i 106 stanova za sugrađane iz Dositejeve ulice koji su živeli u oronulim zgradama. Ukupno će biti sagrađene četiri zgrade sa 366 stanova. Evropska razvojna banka SE je za ovaj projekat obezbedila 13,5 miliona evra, a Grad infrastrukturne priključke, zemljište i planska dokumenta. Stanari će se sada preseliti u nove stanove veće kvadrature, pri čemu će plaćati samo cenu razlike kvadrata.

Da li za Grad Kraljevo može da se kaže da je grad koji je interesantan za strane, ali i domaće investicije?

- U periodu tranzicije ostali smo bez velikog broja radnih mesta. U zatvorenim fabrikama radilo je više od 16.700 radnika. Zahvaljujući naporima predsednika Vučića grade se dve velike fabrike, „Leoni“ i „Taj grup“, gde već sada radi 2.500 radnika, a do 2023. biće zaposleno još 5.000. Za protekle četiri godine zaposlilo se čak oko 6.000 ljudi, čime građani, a pogotovo mladi, dobijaju priliku da rade, zarade i stvaraju porodice. Budžet Grada Kraljeva je 2016. godine iznosio 2,6 milijardi dinara, a 2019. čak 4,6 milijardi dinara. Na prime, dok 2015. nijedna građevinska dozvola nije bila izdata za izgradnju novih stambenih zgrada, ove godine se gradi čak 20 stambenih zgrada.

Koji su planovi za narednu godinu?

- Da nastavimo sa započetim projektima, pre svega na Severnoj obilaznici, čime bismo težak saobraćaj izmestili iz centra grada. Moramo se zalagati za privatizaciju Mataruške i Bogutovačke Banje, jer bi se tim omogućilo da pokrenemo čitave delove grada koji su se nekada oslanjali na turizam. Grad napreduje, a to su prepoznali i građani, jer smo na lokalnim izborima dobili čak 6.000 glasova više.

Ovo je vaš drugi mandat. Koju biste ocenu sebi dali?

- Od 1990. nijedan gradonačelnik nije uspeo da započne i završi četvorogodišnji mandat. Tim ljudi koji čine pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, kabinet gradonačelnika, direktori javnih preduzeća i javnih ustanova uspeo je da dobije poverenje građana za još jedan mandat, što pokazuje da smo ozbiljnim, predanim i posvećenim radom zavredeli poverenje Kraljevčana.

Šta je ono što je moglo bolje da se uradi?

- Činjenica je da, koliko god se trudili, uvek može bolje, jače i posvećenije. Očekujem završetak izgradnje Moravskog koridora, čime će se Kraljevo povezati s Beogradom. Kada se epidemiološka situacija poboljša, nadam se boljem funkcionisanju aerodroma „Morava“, izgradnji zatvorenog bazena. Ovo je period najbržeg razvoja Kraljeva u njegovoj novijoj istoriji.

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...