Najnovije vesti

Pančevo potvrdilo da brine o svim građanima: posle penzionera besplatan prevoz i za sve trudnice i porodilje
Foto: Kurir.rs

Odgovorna lokalna samouprava koja vodi računa o sugrađanima

Pančevo potvrdilo da brine o svim građanima: posle penzionera besplatan prevoz i za sve trudnice i porodilje

Vesti
13:18h

Pančevo je postalo jedinstvena lokalna samouprava po tome što je obezbedilo potpuno besplatan javni prevoz na teritoriji svog grada za sve penzionere, trudnice i porodilje, ali i ostale ranjive kategorije stanovništva.

Na sednici Skupštine grada danas je usvojena izmena Odluke o ostvarivanju prava na povlašćen prevoz određenih kategorija građana sa teritorije grada Pančeva čija je suština da će sada svih 12 kategorija stanovništva imati pravo na potpuno besplatan prevoz autobusima „Pantransporta“. Izdavanje godišnjih karata za povlašćene kategorije počeće 22. februara.

Kako je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović obrazložio izmene Odluke u vezi sa pravom na besplatan prevoz određenih kategorija stanovništva je važan, jer je Pančevo odgovorna lokalna samouprava koja brine o svim svojim građanima i ovo je jedan od načina da se to u praksi još jednom potvrdi.

Pančevo, grad Pančevo
foto: Kurir.rs

Usvajanjem ove Odluke omogućili smo besplatan prevoz na teritoriji grada Pančeva za 12 kategorija stanovništva koje su povlašćene ovim dokumentom. Oni će se potpuno besplatno voziti autobusima „Pantransporta“. Prošli put smo najavili da ćemo od 15. februara krenuti sa izdavanjem godišnjih karata za povlašćene kategorije, međutim iz tehničkih razloga to će biti moguće od 22. februara. Kada je ova informacija izašla u javnost imali smo pozitivne reakcije sugrađana i prijavio se veliki broj zainteresovanih da ostvare ovo pravo. Naši partneri iz „Pantransporta“ su nam skrenuli pažnju da sama priprema za početak izdavanja personalizovanih godišnjih karata koje će biti plastične sa čipom i slikom i koristiće se za validaciju prilikom ulaska u autobus biće malo teže da se organizuje zbog državnog praznika i neradnih dana, pa smo zamoljeni da početak izdavanja godišnjih karata odložimo za 22. februar, obrazložio je gradonačelnik.

Da se ne bi stvarale gužve i redovi izdavanje novih godišnjih karata trajaće do 1. maja, a stare godišnje karte će važiti do tog datuma.

Zbog celokupne epiodemiološke situacije u kojoj se nalazimo i koja i dalje nije dobra napravili smo dogovor sa „Pantransportom“ da oni ne sankcionišu povlašćene kategorije koje imaju godišnje karte od 2020. godine odnosno da im dozvole upotrebu tih karata do 1. maja. Time bismo izbegli stvaranje gužvi i redova na punktovima gde će se izdavati godišnje karte. Jedno od mesta za izdavanje godišnjih karata biće na šalteru „Pantransporta“ na glavnoj autobuskoj stanici. Apelujem na sve penzionere koji su najbrojnija povlašćena kategorija, ali i ostale građane koji pripadaju ovim povlašćenim kategorijama da ne pohrle odmah na autobusku stanicu, jer fizički neće biti moguće svima da se izdaju karte, već da sukcesivno, do 1. maja odlaze po svoje godišnje karte za prevoz, rekao je gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija u vidu stvaranja gužvi i redova zbog izdavanja godišnjih karata za prevoz odlučeno je da se Mesne zajednice u naseljenim mestima uključe kao pomoć gradu i „Pantransportu“ pri obradi podataka potrebnih za izdavanje povlašćenih godišnjih karata.

Zato pozivam građane u naseljenim mestima da se obrate svojim mesnim zajednicama, jer će tamo dobiti sve potrebne informacije, a na kraju će tamo i dobiti svoju personalizovanu godišnju kartu sa kojom mogu da ostvare svoje pravo na besplatan prevoz, rekao je Stevanović.

Ovo su građani koji imaju pravo na besplatan javni prevoz

Prema javnoj odluci koja je usvojena na sednici Skupštine ovo je 12 kategorija stanovništva koji imaju povlašćeni status u javnom prevozu.

To su:

– deca do 6 godina starosti,

– lako mentalno ometena deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu Mara Mandić,

– umereno i teže mentalno ometena deca i omladina iz dnevnih boravaka škole Mara Mandić i Doma Srce u Jabuci,

– gluva i nagluva deca odnosno deca oštećenog sluha,

– trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta,

– slepa i slabovida lica,

– paraplegičari, distrofičari i lica srodnih oboljenja,

– bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim bubrezima,

– penzioneri svih kategorija bez obzira na godine života,

– ratni vojni, mirnodopski i civilni invalidi rata,

– korisnici porodične invalidnine i članovi porodica poginulih u oružanim akcijama posle 18. avgusta 1990. godine,

– izbegla i privremeno raseljena lica kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara.

Na besplatan prevoz imaju pravo i redovni učenici srednjih škola i studenti do 26 godina života iz socijalno ugroženih porodica, i to u međumesnom, gradskom i prigradskom saobraćaju.

(Grad Pančevo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja