Najnovije vesti

VUJOVIĆ: Inspektori rade svakodnevno, kazne za operatere zbog skladištenja opasnog otpada u „Luci Beograd“
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

VUJOVIĆ: Inspektori rade svakodnevno, kazne za operatere zbog skladištenja opasnog otpada u „Luci Beograd“

Vesti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa inspektorima zaduženim za ovu oblast, nekoliko kompanija koje se bave skladištenjem neopasnog otpada u „Luci Beograd“, gde je zbog nepoštovanja propisa vezano za zaštitu životne sredine i neposedovanja neophodnih dozvola, najavila prekršajne prijave protiv odgovornih lica.

Vujović je navela da, pored toga što su uočene brojne nepravilnosti, poseban problem pravi skladištenje opasnog otpada na nedozvoljenom mestu.

- Na terenu smo zatekli i opasan otpad, desetine automobila koji su naređani jedan na drugi na nekoliko nivoa. To nije dozvoljeno, jer su dozvolom definisane samo limene školjke i zato će biti pokrenut prekršajni postupak protiv odgovornih. Inspekcija obilazi sve vlasnike skladišta i pisaće prijave za privredne prestupe, jer više ne možemo da dozvolimo nonšalantno ponašanje. Кo se bavi ovim poslom, mora da ispuni sve zakonom predviđene uslove. Ne mogu da generalizujem, ima i primera dobre prakse, ali moramo svakoga dana da podsećamo jedni druge na obaveze prema životnoj sredini – rekla je Vujović.

Irena Vujovic
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je pohvalila inspektore zaštite životne sredine, ističući da su svakodnevno na terenu, da rade i vikendom, te da će strogo kontrolisati svaku dozvolu i stanje na terenu.

- Ovde smo da lošu praksu menjamo, i zato ćemo pažljivo iskontrolisati svaku izdatu dozvolu. Cilj nam je da skladište posluje poštujući propise i principe zaštite životne sredine. Svako ponašanje koje nije s tim u skladu, najstrože ćemo sankcionisati. Inspektori rade svakodnevno, ograničen su nam kapaciteti, ali sve raspoložive kapacitete ćemo staviti u funkciju borbe za zdraviju budućnost – poručila je Vujović.

Irena Vujovic
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U nekoliko kompanija koje se bave skladištenjem neopasnog otpada na lokaciji „Luke Beograd“, uočeno je da su radile bez dozvole, jer je ona prestala da važi početkom godine, a nije podnet zahtev za izdavanje novog dokumenta u zakonskom roku od 120 dana pre isteka važenja. Uočeno je, primera radi, i da neki od operatera ove godine uopšte nisu unosili podatke u server Agencije za zaštitu životne sredine i nisu poslali nikakav podatak o ulazu ili izlazu sa skladišta.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...