PELCOVANJE: Deca starija od 12 godina dobijaće vakcinu uz saglasnost roditelja
Foto: ZC Vranje

I ONI DOLAZE NA RED

PELCOVANJE: Deca starija od 12 godina dobijaće vakcinu uz saglasnost roditelja

Vesti -

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za nekoliko dana odobriće upotrebu Fajzer vakcine i za decu od 12 do 15 godina, a za njihovo pelcovanje biće potrebna saglasnost roditelja ili staratelja.

Pavle Zelić iz ALIMS kazao je da stručnjaci te agencije i više univerziteta rigorozno proveravaju svaki dostavljeni dokaz i da će Agencija za nekoliko dana dati odobrenje, kakvo je u decembru dala za vakcinaciju mladih od 16 do 18 godina.

Pavle Zelić
foto: Printscreen/RTS

- Reč je o varijaciji, dopuni dozvole, za davanje Fajzer vakcina populaciji od 12 do 15 godina. Ti mladi biće vakcinisani uz saglasnost roditelja, odnosno staratelja - kazao je Zelić na K1, a preneo Tanjug.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba kazao je za Kurir da deca starija od 12 godina svakako treba da se vakcinišu jer je Fajzerovovo cepivo pouzdano i bezbedno i za taj uzrast, a što su zvanično odobrile i FDA (Američka agencija za hranu i lekove) i EMA (Evropska agencija za lekove).

Branislav Tiodorović
foto: PRINTSCREEN rts

- Verujem da će ubrzo i naši stručnjaci iz ALIMS to potvrditi. Uz obaveznu procenu stanja deteta, a što radi pedijatar, prednost pri vakcinaciji treba dati onima koja imaju hornične bolesti i oštećenja zdravstvenig sistema u bilo kom smislu jer kovid to može dodatno pogoršati i mogu imati teže kliničke slike - naveo je prof. Tiodorović i dodao da se i od dece od 12 godina pa naviše očekuju uobičajene postvakcinale reakcije - bol na mestu uboda i eventualni blagi porast tempreratre, ali nikakve posledice, pa ni navodni sterilitet što je "objašnjeno u više naučnih studija i referentnih ustanova".

Studija

Kineska na ispitivanju za decu od tri godine

Kineska "Sinofarm" vakcina je, kao je istakao Zelić, u ispitivanjima za uzrast od tri do 17 godina. Prof. Tiodorović ističe da je reč o studiji, koja mora da dobije naučnu potvrdu.

- Studije na tako maloj deci ne mogu baš tako brzo da se odrade, one su mnogo ozbiljnije. Srbija će svakako sačekati da validnost vakcine na mlađoj deci potvrde FDA i EMA - kazao je Tiodorović.

On je naglasio i da je važan aspekt to što su deca često asimptomatsmki prenosioci virusa, pa bi se proširivanjem vakcinacije na starije od 12 godina dodatno smanjila mogućnost zaražavanja starijih, čiji je imunološki odgovor slabiji, kao i onih koji ne smeju da se vakcinišu, a i brže išlo ka kolektivnom imunitetu.

Olivera Ostojić, Dragiša Mišović
foto: Youtube Printscreen

I dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe da vakcinacija dece od 12 do 15 godina ima smisla, ali da se mora sačekati odobrenje ALIMS.

- Deca su rezervoari inrfekcije, a tinejdžeri, najčešće oni od oko 16 godina, imaju najteži oblik kovida 19. Dobijaju i multisistemski imflamatorni sindrom, dolazi do popuštanja skoro svih organa - pluća, jetre, bubrega, digestivnog, koagulacijskog sistema. Često imaju povišen D dimer, ali srećom još ne trombove. I zato treba da se imunizuju, a vakcine su se pokazale kao potpuno bezbedne - kazala je za Kurir dr Ostojić i pozvala roditelje mališana mlađih od 12 godina, koji ne mogu da prime cepivo, da se vakcinišu i tako zaštite svoju decu.

U BROJKAMA

989 neželjenih reakcija od početka vakcinacije

9 težih, alergijskih reakcija, bez posledica

198 novozaraženih u posednja 24 sata

8 osoba je preminuo

20 ljudi je na respiratorima

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja