13:18

SRPSKI HEROJ KOME JE APLAUDIRAO CEO SVET: Hrabri pilot za Kurir otkrio detalje čuvenog sletanja po JEZIVOJ OLUJI u Londonu

podvig

SRPSKI HEROJ KOME JE APLAUDIRAO CEO SVET: Hrabri pilot za Kurir otkrio detalje čuvenog sletanja po JEZIVOJ OLUJI u Londonu

Vesti -

Marko Otanjac, pilot koji je zadivio svet sletanjem po oluji u Londonu istakao je da svoj podvig ne vidi kao herojski, već da je sve to deo rutine.

- Pre svega sve ovo je produkt timskog rada cele kompanije. Od same prirpeme, trening, iskustvo i školovanje, naša škola je stvarno poznata dobrim pilotima. Pripremili smo se dobro, imamo limit koji je propisan bočni vetar na koji mi smemo da sletimo. Čim smo došli u London kontrolor nas je pitao da li smemo da sletimo. Mi smo taj vetar proračunali i videli da je u okvirima naših limita - ka Marko Otanjac, pilot, koji navodi da su bili spremni za sve moguće varijante.

Marko Otanjac
foto: Kurir televizija

Pilot heroj je istakao da sigurno ne bi dovodili u opasnost putnike i posadu da nije bilo mogućnosti za sletanje.

- Da je bilo šta bilo van okvira naših limita mi ne bismo sleteli. Ne bismo dovodili bezbednost putnika i nas u pitanje. Uradili bismo neuspeli prilaz, imali bismo dovoljno goriva da sačekamo, ako ništa ne bi išlo naruku, morali otišli bismo na alternativni aerodrom - kaže Otanjac i dodaje:

- Ima nekih aerodma gde nema jakih vetrova, na severu Evrope je karakteristično da se dešavaju takve stvari, grčka ostva takođe, ali smo pripremljeni na to. Ima vetrova koji nije veoma jak, ali je nezgodan, kao recimo bura u Tivtu... - navodi pilot.

Srpski pilot koji je oduševio svet kaže da kod njega nema mesta za strah.

Marko Otanjac
foto: Kurir televizija

- U toj datoj sekundi postoji kolega kopilot koji prati određene parametre leta, ja sam više fokusiran na napolje, gledam avion naoplju, nema straha. Ovo je stvano rutina, to nije ni poželjno u našoj profesiji - kaže naš pilot.

Skupljanjem mnoštva informacija donosi se prava odluka u kritičnim mometnima.

- Pričamo sa kontrolom letenja, pričamo sa kolegom, i tako skupljajući mnoštvo informacija donosimo pravu odluku. Svi su važni podjednako. I kabina i kolega, ne bismo bili tim da tako ne funkcionišemo - kaže naš pilot.

On je naveo da pored kriznih momenata, tu su i oni lepi koji se pamte.

Marko Otanjac
foto: Kurir televizija

- Pamtim susrete sa nekim poznatim ličnostima, lep je pogled iz kancelarije, a najlepše mi je kad sletimo i kad vidimo kako se spajaju ljudi koji izlaze iz zgrade. To je nešto što me jako ispunjava, nekako saosećam da sam ja doprineo tome - kaže Otanjac.

Pilot koji je oduševio svet naveo je i da putnici često nisu svesni da se nešto događa.

I za pogrešnu procenu pilota prilikom uzletanja postoji niz procedura koje mogu da spasu život putnicima i osoblju.

- Za svako poletanje mi preračunavamo neke brzine, koje zavise do aerodroma itd. Za svako poeltanje mora da se proračuna tačno, dešava se da rep aviona dotakne tlo, jako jako retko, ali se događa i to je predviđena situacija koja može da se desi i postoji određena procedura koja nas vodi šta treba da se uradi - kaže Otanjac.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track