PONOVO RADI SAJAM! Tradicionalnom dodelom nagrada svečano otvoren Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti u Novom Sadu
Foto: Nsuzivo/Pavle Pejić

PONOVO RADI SAJAM! Tradicionalnom dodelom nagrada svečano otvoren Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti u Novom Sadu

Vesti -

Novosadski sajam od danas je postao mesto dobre knjige, umetnosti i obrazovanja. Od 3. do 10. marta biće održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Na današnjem svečanom otvaranju istaknuto je da će biti ukupno 180 izlagača iz 6 zemala, a pripremljeno je više od 150 različitih programa na gotovo 10.000 metara kvadratne površine.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejićfoto: Nsuzivo/Pavle Pejić

– Publika će imati priliku da se sretne sa brojnim nacionalnim i inostranim piscima a čitaoci su tu da nam pokažu da je knjiga tu i da će nadživeti sve medije. Ovo je ujedno dobra prilike da uz popuste koje najavljuju izdavači kupimo knjige po značajno nižim cenama. Ključni događaj na Sajmu knjiga sun tradicionalni Dani Laze Kostića kada ćemo dodeliti istoimenu prestižnu nagradu – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Ispred Grada Novog Sada istaknuto je da je vrlo važno da u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture uspemo da organizujemo ovakve manifestacije koje promovišu književnost, umetnost i obrazovanje.

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejićfoto: Nsuzivo/Pavle Pejić

-Ove godine kad je Novi Sad Evropska prestonica kulture – kulturni događaji dobijaju dodatan prioritet, pa tako i tradicionalni Sajam knjiga i realizacija programskog luka „Seobe“. Inovatorskim i sinergičnim pristupom Novi Sad opravdava nagrade koje je dobio kao EPK, izlazeći iz očekivanih okvira. Ponosni smo na sve ljudi koji su deo kulturnog života Novog Sada i koji svojim delom čine Srpsku Atinu centrom svetske umetnosti – rekao je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i „Art Expa“ svečano je otvorio naš akademik Matija Bećković koji je ujedno i dobitnik prestižne nagrade „Laza Kostić“.

Matija Bećković, akademik Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Matija Bećković, akademik Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejićfoto: Nsuzivo/Pavle Pejić

-Nebroj puta otvara se nešto što je uvek otvoreno i što nikad ne bi smelo da se zatvori. Nebroj puta se očekuje da se čuje nešto što se nikad pre nije čulo. Gde bi bilo primerenije da se to desi nego u Novom Sadu, prestonici evropske kulture. Novo je uvek nešto staro, vremenom zatureno i zaboravljeno. Knjiga pruža bezuslovnu ljubav i nijedna ništa ne zlopamti i uvek je tu da nas dočeka sa najvećom radošću kad nam padne na pamet da je uzmemo. Zato je važno da ne bacamo stare knjige, jer su knjige nesmenjive, a nove ne mogu zameniti stare. Proglašavam sajam u Novom Sadu zauvek otvorenim – istakao je akademik Matiija Bećković i time zvanično otvorio Sajam.

Ovogodišnji laureati nagrade Laza Kostić su Jovica Aćin za priče „Banja“ i Zoran Đerić za poeziju „Pesme produženog trajanja“. Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu dobila je spisateljica Vesna Aleksić za roman “Dugo mačje leto” u izdanju Kreativnog centra.

nsuzivo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track