PRENOS ZNANJA IZ DIJASPORE: Preduzetništvo, generator rasta, prekogranično proširenje
Foto: Shutterstock

POZIV ZA UČEŠĆE U RADIONICI

PRENOS ZNANJA IZ DIJASPORE: Preduzetništvo, generator rasta, prekogranično proširenje

Vesti -

Pozivaju se predstavnici privrednih organizacija da uzmu učešće u jednodnevnim on-line radionicama, koje će biti održane 28, 29 i 30.03.2022 sa početkom u 10:00. Učešće u radionicama je besplatno. Učesnicima radionica biće dodeljeni odgovarajući sertifikati.

U okviru GIZ/CIM Programa: Migracija i razvoj (PME) „Pospešivanje angažmana organizacija migranata (DO) u njihovom razvojno-političkom angažovanju“i Projekta: Transfer znanja Nemačka – Srbija. Doprinos dijaspore, Centralni savet Srba u Nemačkoj – ZSD (kao nosilac projekta) i Grupa za prosperitet Srbije - GEPS (kao lokalni partner), organizovaće jednodnevne on-line radionice: "Prenos znanja iz dijaspore- preduzetništvo, generator rasta, prekogranično proširenje".

Cilj radionice je da učesnicima iz Srbije ukaže na nove razvojne mogućnosti i, kroz partnerstvo sa srpskom preduzetničkom dijasporom, omogući bolji nastup na određenim ciljnim tržištima (Nemačka, nemačko govorno područje i zemlje EU). Radionice održane prethodnih godina naišle su na veliko interesovanje, imale su pozitivne ishode i pokrenule su mnoga dodatna praktična pitanja, koja će takođe biti predmet razmatranje na predloženim radionicama.

Radionice su strukturirane kroz sledeće module:

Modul 1: Prekogranično širenje preduzetništva. Modul se bavi analizom potencijala i pregleda tržišta, postojećim i alternativama razvoja novih poslovnih modela.

Modul 2: Efektivna komunikacija - Fokus na ljude i njihovu međusobnu komunikaciju. Ovaj modul posvećen je načinima pravilne procene i izboru pristupa poslovnim partnerima, poslovnim pregovorima i taktikama pregovaranja. Posebna pažnja posvećena je interkulturalnom razumevanju poslovanja u međunarodnom kontekstu, kao i prevazilaženju jezičkih i kulturnih barijera (sa naglaskom na Nemačkoj, nemačkom govornom području i zemljama EU).

Modul 3: Pravilno prepoznavanje i korišćenje investicionih potencijala. Modul ukazuje na različite situacije priliva kapitala i mogućnosti određenih modela finansiranja. Izloženi materijal pomoći će učesnicima da prepoznaju, bolje koriste i optimizuju mehanizme podrške, izaberu odgovarajuće modele finasiranja, sačine poslovne planove, pribave i koriste relevantne podatke i informacije i sagledaju prednosti i mane digitalizacije, sve sa naglaskom na specifičnostima tržišta Nemačke, nemačkog govornog područja i zemalja EU.

Predavači svih modula su profesionalci iz srpske dijaspore sa dugogodišnjim poslovnim iskustvom u inostranstvu. Svaki modul sastoji se od prezentacionog dela predavača i dela u kome se, uz učešće moderatora, razmatraju konkretni poslovni izazovi postavljeni od strane učesnika.

Tokom održavanja radionica predavači i moderator nalaziće se u profesionalnom studiju, opremljenom za ovu vrstu obuka, a polaznici će biti povezani sa ličnih računara, pojedinačno ili, po sopstvenom izboru, u grupama.

Celokupne radionice će biti snimane, a na osnovu izloženog materijala od strane predavača, razmatranih studija slučaja, diskusija i pregleda dobre prakse za relevantne teme biće kreiran materijal (alati, preporuke i zaključci) koji će, kao i ostale informacije vezane za ovaj projekat, biti stavljen na raspolaganje učesnicima i zainteresovanoj javnosti. Radionice će trajati oko pet sati.

Prijave za radionicu dostavljaju se na jelena.ruso@fon.bg.ac.rs. Info na 069-226-2230

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track