Vučević:Video sam koliko građanima znači susret sa patrijarhom, u naš grad doneo atmosferu mira i blagosti
Foto: Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada sastao se sa njegovom svetošću patrijarhom Porfirijem

Vučević:Video sam koliko građanima znači susret sa patrijarhom, u naš grad doneo atmosferu mira i blagosti

Vesti -

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije je neko ko "zrači" skromnošću i blagošću, u pitanju je pravi duhovni pastir i vođa celog srpskog naroda, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Našeg dragog patrijarha sam dočekao na železničkoj stanici Sremski Karlovci, gde je doputovao novim vozom Beograd - Novi Sad, zajedno sa svim ostalim, "običnim" građanima. Video sam koliko im znači susret sa ovim velikim čovekom, video sam kakvu atmosferu mira i blagosti je doneo sa sobom, a sutra nas sve očekuje izuzetan jubilej i proslava 100 godina od ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i uspostavljanja Patrijaršije.

Sa velikom radošću cu biti sudeonik ovog grandioznog događaja i nadam se da ću stići da, barem nakratko, porazgovaram sa Njegovom svetošću patrijarhom, jer svaka reč i savet od ovako mudrog čoveka je zlata vredna.

Narod, crkva i država su neraskidiva tkiva, vazda bili i ostali

Prvo, moram reći da sam oduševljen kako su Sremski Karlovci danas okićeni i kako su ponosni Sremci dočekali svog patrijarha i svoje vladike. Nekad sam mogao samo da sanjam da narod izađe na ulice i javno pokaže da pripada svetoj SPC. Naš domaćin, vladika sremski gospodin Vasilije je mudro i tačno rekao da smo od Gospoda Boga privilegovani kao generacija koja može da obeleži ovako važan datum, datum ujedinjenja naše crkve, ali i naroda i države. I u dobu posle carstva, kneževine i despotovine, u dobu okupacije sa juga i severa, kada je ukinuta Pećka patrijaršija, svi pokrajinski delovi svete srpske pravoslavne crkve su čuvali srpsko ime, narod i njegovo kulturno nasleđe, a pre 102 godine je sazrelo vreme da se oni spoje pod tronom srpskog patrijarha. Narod, crkva i država su neraskidiva tkiva, vazda bili i ostali. Želim da od srca čestitam patrijarhu, svim arhijerejima, kliru, vernom narodu i našoj državi na ovom velikom jubileju. Kao što stihovi naše divne himne kažu - neka Bog i spasi i sačuva i našu Srbiju, i njene građane, i sve Srbe gde god živeli! Na mnogaja ljeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track