18:50

KOLIKA JE ODGOVORNOST MILANA NEDIĆA ZA LOGOR NA STAROM SAJMIŠTU? Stručnjaci o surovim istorijskim događajima na tlu Beograda

kurir televizija

KOLIKA JE ODGOVORNOST MILANA NEDIĆA ZA LOGOR NA STAROM SAJMIŠTU? Stručnjaci o surovim istorijskim događajima na tlu Beograda

Vesti -

Nebojša Damnjanović, istoričar i Zoran Živanović, advokat istakli su da je malo poznato da je Staro sajmište nekada bio zemuski logor, gde su najpre stradali Jevreji, a kasnije i Srbi.

Juče je označen početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“, a istoričari kažu da se u vreme Jugoslavije mnogo zataškavalo o ovom mestu i ovim zločinima.

- U početku je to bio logor za Jevreje, a kasnije je prešao u ruke NDH, gde su držani Srbi. Ovakav jedan poduhvat je, prema mišljenju vlasti nije bilo prihvatljivo u vreme Jugoslavije - kaže advokat Živković.

Živković, damnjanović
foto: Kurir televizija

Olga Izrael istakla je da u svetu ponovo raste antisemitizam, koji u društvu nikada nije izolovana pojava.

- Politizacija ovakvog projekta najgore što može da se desi. Bitno je da ovaj centar bude i edukativni centar gde će se širom Evrope učiti šta se desilo na tom mestu - kaže Olga Izrael Dač.

Istoričar Nebojša Damnjanović naveo je da je policija Hrvatske preuzela od Nemaca logor 1944. godine.

Živković, damnjanović
foto: Kurir televizija

- Odgovornost administracije je nesumnjiva. Ima i mnogo zasluga za srpski narod. Majka sinu kaže da je je jedan od najradostnijih trenutaka za nju bilo kada je videla Nedićevog vojnika u srpskoj uniformi, jer su oni tada bili zaštićeni. Sa druge strane postoji i odgovornost te administracije, Nedić je bio svestan da će biti i ljage zbog toga. Oni su morali i bili svesni da će biti uključeni kao nacisti. Moje lično uverenje je da su oni služili nemačkoj upravi da bi sačuvali što više Srba. U Nedićevoj vladi svaki resor bio je pod kontrolom nemačkog okupatora - kaže Damnjanović.

Kurir.rs.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:52

UKRAJINA SPROVODI NOVU TAKTIKU! Mlakar za Kurir TV objasnio u koje 3 faze sada napadaju: Prvo se pravi NAVLAKUŠA, a onda...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track