Mirović i Dodik prisustvovali parastosu postradalima u akciji „Oluja“ u Crkvi Svete Marije Magdalene na Banstolu
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović i Dodik prisustvovali parastosu postradalima u akciji „Oluja“ u Crkvi Svete Marije Magdalene na Banstolu

Vesti -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prisustvovali su danas svetoj liturgiji u Crkvi Svete Marije Magdalene u naselju Banstol, povodom obeležavanja slave tog hrama, kao i parastosu postradalima u akciji „Oluja“, kojima je ta crkva i posvećena.

Igor Mirović, Milorad Dodik
foto: Pokrajinska vlada

„Okupili smo se simbolično pre svega zbog sećanja na nevine žrtve zločinačke akcije ′Oluja′, ali i zbog svih koji su stradali u teškim vremenima od 1991. do 1995. godine. Okupili smo se i zbog zavetne poruke da budemo jedinstveni, složni i sposobni da izgrađujemo i Republiku Srbiju i Republiku Srpsku i da budemo odgovorni i pomažemo srpski narod gde god se on nalazio“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Igor Mirović, Milorad Dodik
foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Mirović je istakao da je najvažnija poruka ovakvih skupova da samo slogom i jedinstvom možemo uspeti da sprečimo da nam se zlo, kojem je naš narod bio izložen tokom devedesetih godina, ikada ponovi. „Republika Srbija i Republika Srpska složnije nego ikada grade budućnost za sve građane, ali i snažno pomažu opstanku našeg naroda u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, gde je najviše, što pokazuju prethodni dani, i ugrožen. Ova okupljanja šalju poruku da zajedno moramo i više da radimo kako bi naš narod imao bolju budućnost nego što je imao u 20. veku“, izjavio je predsednik Mirović.

Igor Mirović, Milorad Dodik
foto: Pokrajinska vlada

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je i ovogodišnji kum slave Crkve Svete Marije Magdalene, rekao je da je „Oluja“ bila zločinačka akcija u kojoj je 250.000 ljudi moralo da napusti svoje domove i u svoje srce zaključa svoj zavičaj. „Prošli vek je bio vek srpskog stradanja. Srbi su platili visoku cenu svog identiteta. Cilj je da ne zaboravimo i da se zavetujemo da ćemo nastaviti da gradimo naš nacionalni identitet i da nećemo odustati od onoga što čini srpsko nacionalno obeležje – da nećemo zanemariti našu veru, pismo, jezik i zavičaj i da ćemo na taj način novim generacijama preneti sećanja“, istakao je Dodik.

Igor Mirović, Milorad Dodik
foto: Pokrajinska vlada

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve nevino postradale u akciji „Oluja“ služio je episkop sremski Vasilije, u sasluženju sveštenstva Eparhije sremske. „Okupio nas je ovaj sveti dan, 4. avgust, kada se sećamo svih milih i dragih koji su usnuli u Gospodu i koji su svoju krv nevino prolili samo zato što su Srbi bili. Okupili smo se kako bismo poručili da se nevino prolivena krv nikada ne sme zaboraviti“, rekao je vladika Vasilije.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track