Najnovije vesti

Transbalkanski koridor – korak ka energetskoj bezbednosti
Foto: Promo

Transbalkanski koridor – korak ka energetskoj bezbednosti

Vesti

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji u okviru zvanične posete Beogradu obišao je kompaniju Elektromreže Srbije (EMS).

Energetska bezbednost je jedna od glavnih tema posete komesara Varhejija i prioritet na evropskom nivou, posebno posle ruske agresije na Ukrajinu. Tokom posete EMS-u, komesarki i ministrima Dubravki Đedović i Tanji Miščević predstavljeno je trenutno stanje implementacije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, u prisustvu ambasadora EU i Nemačke u Srbiji, kao i ambasadorke Srbije pri EU.

Oliver Varheji
foto: Promo

Trans-balkanski elektroenergetski koridor je energetski projekat koji sufinansira Evropska unija i koji će obezbediti veću energetsku stabilnost i efikasnost u Srbiji.

Izgradnja Transbalkanskog elektroenergetskog koridora - I faza, sa prenosnim sistemom snage 400 kV, predstavlja projekat od izuzetnog nacionalnog i regionalnog interesa koji unapređuje bezbednost i stabilnost rada mreže, obezbeđuje kvalitetnije povezivanje za korisnike prenosnog sistema i olakšava integraciju obnovljivih izvora energije. Imajući u vidu svoj geografski položaj, Koridor deluje kao oslonac u daljoj integraciji regionalnih i nacionalnih tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište.

Oliver Varheji
foto: Promo

Projekat pomaže u ispunjavanju obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji, jer će se graditi u onim regionima u gde se očekuje masovno priključenje na prenosni sistem obnovljivih izvora energije, posebno posebno iz vetroparkova.

Vrednost do sada dogovorenih faza radova procenjena je na 154 miliona evra. Donacija EU vredna je 31,2 miliona evra, 82,8 miliona evra dobijeno je kreditom nemačke bankarske grupe Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KFV), a 40 miliona evra je nacionalni doprinos Srbije.

(Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja